Search
Филтрирай по...

Малко кетчуп на ден – голяма полза за сърцето

Редовната консумация на кетчуп спомага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като полезните му свойства се крият в доматите. Те съдържат ликопен, активна съставка, която има положителни свойства, смятат учени от университета в Оулу.

Те са провели експеримент с участието на 20 души. Доброволците били разделени в две групи, едната от които прибавяли доматения сос към храната, а другата не. След три седмици експертите сравнили здравословното състояние на хората. Резултатите показват, че редовната употреба на кетчуп в първата група намалил нивото на холестерол с 6%. Порцията, която тази група приемала на ден била 30 грама кетчуп.

Ликопен представлява червен пигмент, който се съдържа в редица плодове и зеленчуци. Готвенето и консервирането на храните не унищожава съдържащия се в тях ликопен. Установено е, че задушените домати съдържат точно толкова ликопен, колкото и пресните.Кардиолозите препоръчват на пациентите си да консумират редовно домати, а също и кетчуп като сос за някои храни. Ако предпочитате сок пресните домати, препоръчваната дневна доза е две чаши на ден.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top