Месото е считано за основен източник на белтъчини и мазнини. Но белтъчините в състава на месото се усвояват по-трудно и по-бавно от тези на млечните продукти. По съдържание на незаменими аминокиселини млечните продукти не отстъпват на месото, а по някои дори го превъзхождат.
Съдържание на незаменими аминокиселини в месото и някои други видове продукти (гр./ 100 гр. продукт):
Аминокиселина: | Говеждо месо | Мляко | Обезмасленаизвара | Пшеничнобрашно |
Лизин | 1,60 | 0,26 | 1,45 | 0,25 |
Метионин+цистеин | 0,44 | 0,09 | 0,48 | 0,16 |
Триптофан | 0,21 | 0,05 | 0,18 | 0,12 |
Левцин | 1,48 | 0,32 | 1,85 | 0,85 |
Изолевцин | 0,78 | 0,19 | 1,0 | 0,43 |
Валин | 1,03 | 0,19 | 0,89 | 0,39 |
Треонин | 0,80 | 0,15 | 0,80 | 0,27 |
Фенилаланин+тирозин | 0,79 | 0,17 | 0,93 | 0,50 |
Хистидин | 0,71 | 0,09 | 0,59 | 0,20 |
Мазнините на месото притежават значително по-ниска хранителна стойност, тъй като са съставени предимно от наситени мастни киселини. Известно е, че наситените мастни киселини нарушават липидния обмен в организма, усилват развитието на атеросклероза и оказват пагубно въздействие върху функцията и състоянието на черния дроб.
Растителните мазнини се състоят предимно от ненаситени мастни киселини и имат течна консистенция. Те влияят положително върху обменните процеси в кожата и лигавиците и способстват за укрепване на кръвоносните съдове.
От минералните вещества в месото присъстват калций, магнезий, фосфор и желязо. Но съдържанието на тези елементи в месото не може да се сравни с това на някои растителни продукти.
Съдържание на минерални вещества в месото и някои други видове продукти (гр. /100 гр. продукт):
Минерални вещества: |
Месо | Извара | Бобовикултури | Зърненикултури |
Калций | 6 – 20 | 120 – 164 | 115 -348 | 8 – 80 |
Магнезий | 20 – 27 | 23 – 24 | 103 – 226 | 40 – 200 |
Фосфор | 130 – 230 | 189 – 224 | 329 – 603 | 150 – 349 |
Желязо | 1,2 – 3,0 | 0,3 – 0,5 | 5,9 – 15,0 | 1,0 – 4,7 |
По съдържание и разнообразие на витамини месото отстъпва на техните основни доставчици – плодовете и зеленчуците. Сред витамините, съдържащи се в месото, особено важни са витамините от група B (В1, В2, В4, В6) и РР (никотинамид).
Месото не е незаменим доставчик на питателни вещества, които не могат да се набавят с помощта на растителни продукти и хранителни добавки. Това, разбира се, не означава, че трябва да се откажем от вкусните месни блюда – всичко е полезно, когато се консумира умерено.