Search
Филтрирай по...

Мултивитамините – разумният избор

Мултивитамините - разумният изборКаква е ежедневната нужда от витамини?

В днешно време сме подложени на оптимални количества стрес и живеем в изключително замърсена околна среда. Затова е важно да се приемат вещества, които да помагат на организма да избегнат тежките последици. Добър избор са витамините. За съжаление не съществува такова нещо като препоръчителна доза витамини. Възрастта, полът, разнообразните храни, които консумираме и заболяванията оказват влияние върху нуждите на организма от хранителни вещества. Нуждите на всеки отделен човек са строго индивидуални. Дори и при един и същ човек, нуждата от витамини е различна всеки ден.

Недостигът на определен витамин или минерал може да ви създаде здравословни проблеми за дълъг период от време. Недостатъчният прием на витамин D и калций например увеличава риска от развитие на остеопороза, а ниското съдържание на фолиева киселина и витамин В6 в храната води до поява на сърдечни заболявания.

 

Враговете на витамините

Диабетът води до намаляване на антиоксидантите. Улцерозният колит, панкреатитът и болестта на Крон могат да отнемат витамините Д, Е и К от тялото.

Пушенето, употребата на алкохол и вирусът на СПИН изчерпват всички витамини и минерали. Много по-често срещаният папилома вирус отнема витамин А и бета-каротина от почти всички тъкани в тялото. Приемането на малка доза витамин А (5000 IU) всеки ден намалява с 99% вероятността за предаване на папилома вируса на друго лице. Статините, които се използват за понижаване на нивото на холестерола, пречат на производоството на Q10. Диуретиците отмиват витамините от групата В, магнезия и калия. Стотици лекарства, изписвани с рецепта, се намесват в нормалната абсорбция на витамините, употребата и складирането им в организма.

 

Полезни ли са големите количества витамини?

Понякога мега-доза от водоразтворимите витамини (например 2000мг витамин С), наистина може да предотврати заболяване като простуда или грип, или да излекува злокачествена анемия или някои заболявания на костите.

Здравите хора обаче се нуждаят от витамини само като ефективно средство за „застраховане” срещу хронични заболявания. Трябва да се знае: повече витамини не означава по-здрав организъм. Мега-дози от антиоксиданти, приемани всеки ден в продължение на месеци или години, могат да променят естествения отговор на организма ви. Например, ако след продължителен прием на мега-дози витамини, внезапно спрете използването им, отговорът на тялото ще е същият, както при настъпил тежък витаминен дефицит. Показателен е случаят с швед, който по време на тримесечен престой в Калифорния ежедневно изпивал по 10 чаши изцеден портокалов сок. Когато в Швеция спрял да го прави, бързо развил скорбут.

 

Кой е най-добрият начин да избегнем предозиране на витамини?

 

Най-добрият начин за предпазване от предозиране е приемането на мултивитамини, тъй като в техните формули, съставките са в балансирано съотношение. Освен това, вие не можете да извлечете полза от цинка, ако във формулата не е включен мед, както и от фолиевата киселина без витамин В6. Балансираната формула на мултивитамини ще ви осигури всички необходими за деня хранителни вещества в подходящата дозировка без да имате каквито и да е опасения за токсичността на съставките.

Множество изследвания доказват, че мултивитамините могат да намалят болезнеността на ставите при артрити, да елиминират симптомите на предменструален синдром, да засилят умствената дейност, да подпомогнат физическото и психическо развитие на детето с проблеми, да засилят имунната система, да подобрят репродуктивността и състоянието на всички тъкани, да предпазят от развитие на злокачествено заболяване и да повлияят благотворно върху цялостното здравословно състояние на човека. Следователно, независимо дали имате заболяване или не, препоръчително е да приемате мултивитамини ежедневно.

 

Най-пълноценната мултивитаминна формула?

 

Мултивитамините ALIVE! на Nature`s Way са един прекрасен избор. Тяхната балансирана формула съдържа над 100 важни съставки, извлечени от изцяло натурални продукти: витамини, минерали, микроелементи, аминокиселини, ензими, екстракти от плодове, зеленчуци и медицински гъби. ALIVE! подобрява функцията на всички органи в тялото, като едновременно контролира различните хронични и дегенеративни състояния и предпазва от появата на редица заболявания. Това е уникален продукт, който гарантирано подобрява качеството на живот, особено на хората със здравословни проблеми.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top