Search
Филтрирай по...

Мултивитамините – благодат или проклятие?

Мултивитамините – благодат или проклятие?Ежедневният прием на мултивитамини често предизвиква много спорове. Някои лекари смятат, че при правилно хранене и физически упражнения човек няма нужда от мултивитамини. Други пък са на мнение, че приемът на тези добавки ще ни направят по-здрави и ще помогнат да се предотвратят редица болести. Къде е истината?

Защо много хора вземат мултивитамини?

Причината е проста – мултивитамините са добро допълнение към ежедневната ни диета. Животът в XXI-ви век е прекалено забързан – на работа, у дома, навън. Това е причината много от нас да нямат възможност да се хранят пълноценно. Повечето хора прибягват до бързите закуски и нездравословните обеди. За съжаление редица хора не разполагат с достатъчно време, за да приготвят вкусните “манджите на баба” и да се глезят с поне пет плода на ден. Така те не поемат всички необходими хранителни вещества. Факт е, че тялото ни има нужда от подходящи витамини и минерали, за да е в добра форма. Без тях то е податливо на редица заболявания.

Мултивитамини всеки ден?
Ако вашият начин на живот позволява да хапвате много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, достатъчно протеини, ненаситени мастни киселини като Омега-3, не е необходимо да приемате всеки ден мултивитамини. Организмът ви ще получи всички необходими минерали и витамини. Важно е обаче да избирате чисти продукти и да ги приготвяте по възможно най-здравословен начин. Добре е към тази здравословна диета да включите и достатъчно физически упражнения. Така ще се предпазите от най-често срещаните заболявания като инфаркт, инсулт и диабет. Дали обаче така стои въпросът с хората, които по цял ден седят зад бюрото, хапват на крак сандвич или пица и забравят да спортуват? Редица проучвания показват, че огромна част от населението страда от недостиг на основни витамини и минерали като Витамин А, С, В и Е, калций, магнезий и калий. Учени от Университета в Университета в Харвард  (САЩ) са на мнение, че именно тези хора се нуждаят от мултивитамини всеки ден. Така те ще поддържат здравето си и предотвратят редица заболявания.

За кого са мултивитамините?
Учените са на мнение, че строгите вегетарианци, възрастни, жените в детеродна възраст и тези, които страдат от хронични заболявания се нуждаят от мултивитамини. Факт е, че дамите, които искат да забременеят се нуждаят от повече фолиева киселина, която предотвратява редица здравни рискове за бебето. Строгите вегетарианци, които избягват животински храни, страдат от липса на Витамин В12 и това може да доведе до увреждане на нервната система. Хората над 55 години също имат нужда от повече витамин В12.
Важно е обаче да се отбележи, че пациентите, които се лекуват от рак не бива да приемат мултивитамини. Изследвания показват, че добавките могат да помогнат на раковите клетки да се размножат по-бързо.

Ревита Ви препоръчва

Алайв мултивитамин, 1g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top