Search
Филтрирай по...

Мъжкият хормон в основата на женската красота

Нови и нови доказателства намират учените, които потвърждават тезата, че освен от основния мъжки полов хормон тестостерона в решаваща степен зависят здравето и красотата на жените. Дори зрели на почтена възраст могат да поддържат добра фигура и да бъдат сексуално активни при достатъчно високи нива на тестостерон в организма.

За съжаление в периода на менопаузата хормонът естроген рязко понижава нивото си в организма на жените. Десетина години преди яйчниците да спрат работа, нивата на половите хормони прогестерон и тестостерон също тръгват надолу. Тези два хормона са изключително важни в профилактиката на автоимунни заболявания, спад на сексуалното желание и либидото, за предотвратяване на болести като репродуктивни нарушения, рак на гърдата, намалена плътност на костите и остеопороза.

Спиране работата на яйчниците или отстраняването им силно намалява равнището на тестостерон в организма е показало проучване с участието на 75 жени на възраст между 31 и 56 години.

На друга група доброволки  били инжектирани по 300 микрограма тестостерон на ден. След приключването на експеримента било отчетено, че участничките, активизирали чувствително сексуалния си живот, подобрили цялостното си здравословно състояние и настроение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top