Search
Филтрирай по...

Над 80% в България умират от хронични незаразни болести

Над 80% от смъртните случаи в България през последните десетилетия са причинени от хронични незаразни болести: сърдечносъдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични респираторни болести и диабет.

Това сочи статистика, изготвена по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести (2013-2020 г.), съобщиха от Министерството на здравеопазването. Ограничаването на рисковите фактори, водещи до хронични незаразни заболявания, е сред основните цели на тази програма.

Тя ще бъде насочена към подобряване здравето на населението и повишаване качеството на живота чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболеваемост и инвалидизация, причинявани от хроничните незаразни болести. Програмата и Планът за действие към нея скоро ще бъдат публикувани на сайта на МЗ за 14-дневно обществено обсъждане.

Според статистиката 1/3 от българите са с висок риск от сърдечно заболяване, а осем от 10 инфаркта могат да бъдат предотвратени при добра профилактика и избягване на основните рискови фактори. Близо половин милион българи пък страдат от диабет, от които 3000 са деца, като това заболяване засяга все по-млади хора и се превръща в истински бич на XXI век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top