Въпреки огромното разнообразие на нерибните морски продукти, в страната ни се използват предимно безгръбначните – калмари, скариди, миди и др. Скаридите са богати на минералните елементи калий, калций, мед, сяра, цинк и фосфор и съдържат над 100 пъти повече йод от говеждото месо. Скаридите се отличават с високо съдържание на витамин B12, необходим за производството на червени кръвни телца, а поради високото количество белтъчини са превъзходно средство за утоляване на апетита. Мидите укрепват костната система и повишават либидото. За храна се използват мускулът и мантията, които на вкус наподобяват белтък на варено яйце. Мидите съдържат големи количества витамин E (100 гр. продукт доставя около 25% от препоръчителната дневна норма), благодарение на който са смятани за природен антиоксидант. Калмарите се отличават с високо съдържание на витамини В и РР, а техните липиди са богати на незаменими полиненаситени мазнини. Освен това калмарите са богати на ценни минерални вещества като фосфор, желязо, мед и йод, превъзхождайки в това отношение дори кравето мляко, телешкото месо и рибата.
Растителният свят на световния океан наброява над 70 вида ядливи водорасли. В страни като Япония и Китай морските водорасли са незаменима част от дневното меню. Най-широко приложение от тях намира морското зеле, което се използва за приготвяне на салати, подправки и сладкарски изделия. Морското зеле съдържа около 13% пълноценни белтъчини, незаменими аминокиселини, мастни киселини, фосфолипиди, витамини B, C, D и каротин, а също така широк спектър от микро- и макроелементи сред които: йод, фосфор, желязо, калий, магнезий, бром, цинк, манган, кобалт и др.
Морските дарове се съчетават отлично с всички видове храни: месо, макаронени изделия, зеленчуци. Обикновено те не се консумират отделно, а се използват като добавка, осигуряваща разнообразие и отличен вкус на различни видове ястия.
Ревита Ви препоръчва:
Кафяви водорасли (фукус), 580 mg