Search
Филтрирай по...

Нерибни морски продукти

Нерибни морски продуктиКъм нерибните продукти от морето, използвани в храненето се отнасят морските безгръбначни (ракообразни, миди, октоподи), иглокожите и морските водорасли. Нерибните морски продукти притежават високи хранителни и вкусови качества. Те са богати на белтъчини, незаменими аминокиселини, минерални вещества, витамини, микро- и макроелементи. Голяма част от ракообразните (раци, омар, лангуста, скариди) се използват за приготвяне на деликатесни ястия. Популярни са ястията от иглокожи (морски таралеж и др.), а блюдата от стриди, миди, калмари и октопод вече не са екзотика в повечето европейски страни.

Въпреки огромното разнообразие на нерибните морски продукти, в страната ни се използват предимно безгръбначнитекалмари, скариди, миди и др. Скаридите са богати на минералните елементи калий, калций, мед, сяра, цинк и фосфор и съдържат над 100 пъти повече йод от говеждото месо. Скаридите се отличават с високо съдържание на витамин B12, необходим за производството на червени кръвни телца, а поради високото количество белтъчини са превъзходно средство за утоляване на апетита. Мидите укрепват костната система и повишават либидото. За храна се използват мускулът и мантията, които на вкус наподобяват белтък на варено яйце. Мидите съдържат големи количества витамин E (100 гр. продукт доставя около 25% от препоръчителната дневна норма), благодарение на който са смятани за природен антиоксидант. Калмарите се отличават с високо съдържание на витамини В и РР, а техните липиди са богати на незаменими полиненаситени мазнини. Освен това калмарите са богати на ценни минерални вещества като фосфор, желязо, мед и йод, превъзхождайки в това отношение дори кравето мляко, телешкото месо и рибата.

Растителният свят на световния океан наброява над 70 вида ядливи водорасли. В страни като Япония и Китай морските водорасли са незаменима част от дневното меню. Най-широко приложение от тях намира морското зеле, което се използва за приготвяне на салати, подправки и сладкарски изделия. Морското зеле съдържа около 13% пълноценни белтъчини, незаменими аминокиселини, мастни киселини, фосфолипиди, витамини B, C, D и каротин, а също така широк спектър от микро- и макроелементи сред които: йод, фосфор, желязо, калий, магнезий, бром, цинк, манган, кобалт и др.

Морските дарове се съчетават отлично с  всички видове храни: месо, макаронени изделия, зеленчуци. Обикновено те не се консумират отделно, а се използват като добавка, осигуряваща разнообразие и отличен вкус на различни видове ястия.

Ревита Ви препоръчва:

Кафяви водорасли (фукус), 580 mg

Келп (кафяви водорасли), 660 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Неуроминс, 100 mg

Неуроминс, 200 mg

Крил масло, 500 mg

Спирулина (микроводорасли), 380 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top