Search
Филтрирай по...

Не яжте преди плуване

Не яжте преди плуванеСигурно сте чували, че не е добре да плувате след като сте хапнали. Вече има и научни доказателства за това. Рискът от удавяне при хора, които са яли обилно скача значително. Японски учени направили анализ на смъртните случаи вследствие от удавяне между 2000 и 2007 година. Оказало се, че 80% от удавниците са се хранили преди да влязат да плуват. Изследователите внимателно разгледали документите след аутопсиите. Те отчели дали има остатъци от храна и алкохол.
Учените смятат, че има два фактора, които повишават риска от удавяне:

  • Връщане на стомашното съдържимо към хранопровода и устната кухина. Последствията са задушаване.
  • Кръвта се отклонява към червата по време на храносмилането и това причинява проблеми, докато плувецът е във водата. Резултатът е намален приток на кръв към мозъка, което води до загуба на съзнание.

Консумирането на алкохол значително увеличава риска от удавяне, категорични са изследователите. Те съветват хората да се въздържат от плуване между 20 мин. и 1 ½ след като са хапнали.
Проучването е потвърдено и от проф. Венезис, преподавател по криминалистика и медицинските науки в Университета “Куин Мери”, Лондон (Великобритания). Той и неговите колеги направили подобни тестове и резултатите показали, че рискът от удавяне след хранене е с близо 78-80% по-голям.

За енергичност и сила на плажа Ревита Ви препоръчва

Алайв мултивитамин, 1 g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top