Хапвайте само нискомаслени продукти и ще се предпазите от инсулт. В това са убедени шведски учени, публикували проучването си във вестника на American Heart Association миналата седмица. Редовната консумация на нискомаслено мляко, сирене и кашкавал намаляват с до 13% риска от инсулт. Изследователите са анализирали здравословното състояние на 74 961 доброволци на възраст между 45 и 83 години. В началото на тестовете те били в отлично здраве. Участниците попълнили подробни въпросници, свързани с храненето. Те трябвало да посочат дали консумират един или няколко от специално подбраните от изследователите 96 продукта и напитки. Храните били разделени в 8 отделни категории. Резултатите от тестовете, продължили 10 години показали, че консумацията на нискомаслени продукти значително намалява риска от инсулт. „Това е първото по рода си толкова мащабно проучване за връзката между храната и риска от инсулт при мъжете и жените”, казва проф. Сузана Ларсон, ръководител на изследването. „Погрижете се за здравето си, избирайте само нискомаслени продукти. Това не само ще ви предпази от инсулт, но ще има и много други ползи за здравето. Тези храни са богати накалций, калий, магнезий, витамин D. Предполагаме, че именно витамините и минералите са причина за намаления риск от инсулт. Доказано е, че той понижава кръвното налягане и успешно се бори срещу хипертонията – основен рисков фактор при инсулта”, допълва проф. Ларсон. В по-голяма част от Северна Америка и Европа традиционно се консумират повече от необходимото богати на мазнини млечни продукти. Ето защо проф. Ларсон и колегите й са убедени, че приема на нискомаслени храни може да намали и разпространението на епидемията от проблеми като инфаркт и инсулт.
Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "ОК" вие се съгласявате с използването на бисквитки.Съгласен съмПолитика за поверителност