Search
Филтрирай по...

Нови насоки в лечението на инфекции на синусите

Експертна група от лекари, представляващи различни организации в САЩ, потвърждават заключенията от предишни изследвания: при инфекции на синусите, някои природни лечения са доста по-ефективни от антибиотиците. В априлското издание на Clinical Infectious Diseases от 2012 г, излизат няколко интересни факта по този въпрос:

  • 98% от инфекциите са причинени от вируси, но въпреки това синусните инфекции са едно от водещите състояния, третирани с антибиотици.
  • Прекомерната употреба на антибиотици води до резистентност.
  • Антибиотик е необходим само в случаите, когато синусната инфекция продължава 10 дни и повече без подобрение или когато има усложнени симптоми като висока температура, секреция от носа и болки в областта на лицето, която продължава повече от 3 дни.
  • Ако все пак се налага антибиотик, се препоръчва комбинация от амоксицилин и клавуланат, които в комбинация преодоляват антибиотичната резистентност. Да се избягва самостоятелният прием на амоксицилин, азитромицин, кларитромицин и триметоприм-сулфаметоксазол, поради риска от увеличена лекарствена резистентност.
  • Независимо дали инфекцията е бактериална или вирусна, да се има предвид, че деконгестантите и антихистамините могат да бъдат опасни и да влошат оплакванията.

Естествени средства за защита

В допълнение към общата препоръка за почивка и приемане на много течности, специалистите посочват третирането с физиологичен разтвор и Нети пот (чайниче за нос, използващо се за отделяне на секрети от носа и синусите) като доста ефективен метод. Нети пот прилича на нещо средно между малък чайник и вълшебната лампа на Аладин. Води началото си от Аюрведа и се използва от векове по целия свят.

Ефективни са и антиастматичните природни средства, които разреждат слузта и изчистват микроорганизмите от синусите. Тези естествено отхрачващи и антиастматични средства включват Гуаифенезин и N-ацетинцистеин.

Друго подходящо средство могат да бъдат протеолитичните ензими (протеази) под формата на хранителна добавка, които притежават силно антимикробно и противовъзпалително действие,  и повишават имунитета.

Комбинацията от билки, включваща иглика, черен бъз, върбинка, киселец и жълта тинтява, също е изпробвано средство при вирусни или бактериални инфекции на горните дихателни пътища, засягащи синусите и мукозните мембрани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top