Доброволно намаление на солта в хранителните продукти или „солен” данък върху прекалено солените манджи. Това ще предложат кардиолози от цял свят. Те са на мнение, че ако се наложи данък върху солените храни, сърдечно-съдовите заболявания ще намалеят с 2-3%. Първоначално искането е този данък да влезе в 19 развиващи се страни по целия свят. Предложението дойде от специалисти, събрали се на Световния конгрес по кардиология, който се проведе преди няколко дни. Резултатите от изследването са на учени от Харвардския университет (САЩ). „Производителите сами трябва да намалят употребата на сол или ще трябва да плащат сериозен данък. Тази мярка ще спаси живота на милиони хора по света”, се казва в един от докладите на изследователите. Засега подобни мерки са предприети частично във Великобритания. Там производителите трябва да ограничат употребата на сол или да платят данък. Радикалната мярка е довела до намаляване на сърдечно-съдовите заболявания. Прилагането на подобни ограничения по целия свят, ще намали броят наинфарктите и инсултитезначително. „Говорим за съвсем леко намаление на натрия в храната, въпреки това милиони хора ще бъдат спасени”, казва един от изследователите проф. Томас Гизиано.
Сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец в света. Всяка година 17.3 млн. души по целия свят умират от подобни проблеми. Прогнозите са, че до 2030 година повече от 23.6 млн. годишно ще бъдат покосени от инфаркт или инсулт. Доказано е, че повишеният прием на натрий(който се съдържа в солта), има много тежки последици за здравословното състояние на човек. Солта води до повишаване на кръвното налягане и холестерола, запушване на кръвоносните съдове. Хипертонията (високото кръвно налягане) е сред един от основните рискови фактори за инфаркт. Лечението на хипертонията намалява с до 40% опасността от инсулт и с до 16% от инфаркт.
Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "ОК" вие се съгласявате с използването на бисквитки.Съгласен съмПолитика за поверителност