Search
Филтрирай по...

Омега-3 мастни киселини намаляват болките във венците

Приемът на Омега-3 мастни киселини се бори с неприятният парадонтит” – сочи проучване, публикувано в списанието на Американската диетична асоциация.

Новото изследване показва, че умереният прием на омега-3 полиненаситени мастни киселини DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина) спомага за намаляване разпространението на пародонтит в близо 20 на 100 от случаите.

“Днес за лекуване на пародонтозата се прилага механично почистване или антибиотик. Лечението с Омега-3 като хранителна терапия може да се окаже много по-ефективен и по-евтин начин за профилактика и лечение на парадонтит” твърдят учените от Harvard Medical School.

Парадонтитът е често срещано възпалително заболяване, което се характеризира с отделяне на тъкан от зъба. Така се формират „пародонтални джобове”, които могат да доведат до загуба на кости и зъби.

Изследователи от университета в Кентъки съобщи, че EPA, DHA и ALA (алфа-линоленова киселина) могат да възпрепятстват растежа на устните патогени. Проучването доказва, че са първите, които демонстрират антибактериално действие на омега-3 мастни киселини и техните естери с устни патогени.

Д-р Елизабет Кей от Университета в Бостън заяви, че скромният прием на DHA  и EPA значително намалява шансовете на поява на пародонтоза.

“Тези резултати са обнадеждаващи, понеже това е една възможност да се постигнат значими ползи за пародонтозата при скромни нива на омега-3 мастни киселини в организма”, добави д-р Кей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top