Search
Филтрирай по...

Омега-3 – невероятно полезни при коронарна сърдечна болест!

Омега-3

 

 

Американската сърдечна асоциация публикува изявление, в което потвърждава ползите от омега-3 полиненаситени мастни киселини по отношение на превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

 

Консултативният съвет оцени доказателства от многобройни рандомизирани клинични проучвания, проведени върху протективното действие на омега-3 при коронарна сърдечна болест, предсърдно мъждене, внезапна сърдечна смърт, сърдечна недостатъчност, инсулт и миокарден инфаркт. Главният извод на консултативния съвет е, че приемът на омега-3 в след прекаран инфаркт на миокарда намалява риска от коронарна сърдечна болест и последваща смърт.

 

Специалистите са категорични, че добавянето на рибено масло към ежедневната диета на пациенти с предшестваща анамнеза за миокарден инфаркт, може да предотврати последващи хоспитализации и сърдечно-съдова смърт.

 

Омега-3 мастни киселини са вид полиненаситени мастни киселини, които намаляват хроничното възпаление в тялото. Това възпаление може да увреди кръвоносните съдове и да доведе до сърдечни заболявания и удари.

 

Омега-3 мастни киселини понижават нивата на триглицеридите и до известна степен – на кръвното налягане. Те коригират сърдечния ритъм, контролират съсирването на кръвта и значително редуцират риска от инсулт и сърдечна недостатъчност.

 

Те имат ключово значение за нормалното развитие и растежа. Недостигът им в диетата в комбинация с прекомерен прием на омега-6 мастни киселини се счита за основния фактор, допринасящ за редица сериозни заболявания. Тъй като човешкото тяло не може да произвежда омега-3, е необходимо редовно да се доставят на организма чрез храната или хранителни добавки с висококачествено рибено масло. Освен за сърдечно-съдовата система, омега-3 са крайно необходими и на нервната система и мозъка.

 

Вече има достатъчно изследвания, които потвърждават благоприятните ефекти на омега-3 и при астма, рак, депресия, псориазис и възпалителни заболявания на червата, включително като болест на Крон и улцерозен колит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top