×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Омега-3
Омега-3 мастни киселини осигуряват ценни ползи за здравето на жените

Омега-3 полиненаситени мастни киселини са есенциални мазнини, които трябва да се набавят чрез диетата и/или хранителни добавки, тъй като тялото не може да ги произвежда самостоятелно.  

Основните омега-3 мастни киселини са алфа-линоленовата мастна киселина (ALA), ейкозапентаеновата мастна киселина (EPA) и докозахексаеновата мастна киселина (DHA).

Мазните риби и респективно – рибените масла, са най-добрият източник на EPA и DHA, докато ALA се съдържа в някои растителни храни и маслата, получени от тях.

 

Ползи от Омега-3

Засягат предимно сърцето и кръвоносните съдове, нервната система, мозъка и зрението.

В допълнение, омега-3 оказват силно противовъзпалително действие, което се свързва с понижен риск от хронични болести като диабет тип 2, атеросклероза и артрит.

Благодарение на имуномодулиращите им свойства, се включват и в терапията на различни автоимунни заболявания.

Тъй като проявяват хормонобалансиращ ефект, Омега-3 имат важни предимства и за женското здраве. Включването им в диетата е от полза през всеки етап от живота на жената, включително периода на бременността и кърменето.

 

Омега-3 при бременност

Ползите на Омега-3 при бременност са добре документирани и доказани през годините. Те са необходими за неврологичното развитие на плода, нормалното тегло при раждане, както и за физиологично оптималната продължителност на бременността.

Докозахексаенова киселина

Тя е жизненоважна за развитието на централната нервна система (ЦНС) на бебетата.  В последния триместър на бременността плодът използва около 50-70 mg DHA дневно, а бебетата до 18-месечна възраст интензивно я натрупват в структурите на ЦНС, което оправдава необходимостта от завишен прием на Омега-3 в перинаталния период. 

Установено е, че нивата на DHA в майчиното мляко корелират пряко с тези в еритроцитите на недохранените кърмачета. За да се намали рискът от раждане на недоносени деца и от забавяне в растежа и умственото развитие, е целесъобразно приемът на DHA да започне в ранната бременност. 

Ейкозапентаенова киселина

Важността на ЕPA за развитието на плода също е добре проучена. Знае се, че тя е необходима за осигуряване оптимален приток на DHA през пъпната връв към фетуса чрез активиране на транспортния протеин за мастни киселини FATP-4. Тъй като в отсъствие на диетичен прием от EPA само 4-11% от приетата DHA се конверсира до EPA, рибените масла за бременни и кърмещи жени трябва да осигуряват и нужните количества ейкозапентаенова киселина.

 

Омега-3 при ПМС

Много жени в репродуктивна възраст страдат от ПМС (предменструален синдром) - съвкупното наименование, описващо диапазона от симптоми, които жените изпитват преди началото на менструацията.

Проявите на ПМС се задействат, когато нивата на хормоните естроген и прогестерон започнат да намаляват в периода преди настъпване на менструалния цикъл. Тези хормонални промени предизвикват различни емоционални и физически симптоми, като чести промени в настроението и раздразнителност, умора, главоболие, подуване на корема, чувствителност и болка в гърдите.

Установено е, че приемът на Омега-3 при ПМС води до намаляване интензивността на симптомите и/или напълно ги неутрализира. Омега-3 регулират нивата на естроген и прогестерон, благодарение на което емоционалното състояние се стабилизира, а много от физическите прояви на ПМС отшумяват.

EPA и DHA се препоръчват и срещу дисменорея – състояние, известно още като болезнена менструация, при което се наблюдават контракции на маточната мускулатура поради свръхекспресията на простагландини. Омега-3 отпускат напрегнатата гладка мускулатура и значително облекчават болезнените усещания.

 

Омега-3 за кожа

Слабо известен факт е, че EPA и DHA повишават защитата на кожата срещу слънчеви изгаряния и намаляват тежестта на симптомите при фоточувствителност, характеризираща се с обриви и зачервявания след излагане на слънце.

Омега-3 възстановяват бариерната функция на кожата, подпомагат хидратацията й и намаляват сухотата и сърбежа при атопичен дерматит и псориазис.

Благодарение на силно противовъзпалителното си действие, Омега-3 подобряват състоянието на кожата при прекомерно омазняване, черни точки и акне. Приемани самостоятелно или в комбинация с други хранителни вещества, могат да намалят белезите от акне.  

 

Омега-3 при депресия

Приемът на omega-3 при депресия има редица предимства.

EPA и DHA имат важно значение за невропротекцията, поради което се включват в лечението на различни видове разстройства на настроението и нарушения в мозъчното кръвообращение.

Тези мастни киселини преминават през клетъчните мембрани на мозъчните клетки и взаимодействат с молекулите, отговорни за регулиране на настроението и поддържане здравето на мозъка.

Според изследване, публикувано във Frontiers in Immunology през 2019 г., депресията протича с възпаление в различни части на нервната система. Омега-3 намаляват производството на възпалителни вещества, като например интерлевкин -2, -6 и -1 бета, и по този начин подпомагат емоционалното състояние, се посочва в изследването.

Данните от 10 проспективни проучвания, публикувани през декември 2018 г. в издание Asia-Pacific Psychiatry показват, че рискът от депресия е по-нисък с 11% при хората, които редовно консумират риба и други източници на Омега-3.

Терапията с Омега-3 се препоръчва и при следродилна депресия, биполярно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство и разстройство с дефицит на вниманието.

В допълнение, Омега-3 са добро профилактично средство срещу инсулти, съдови инциденти и невродегенеративни заболявания като болест Алцхаймер.

 

Омега-3 при менопауза

Мастните киселини като Омега-3 са градивните елементи на хормоните. Дефицитът на ключови мастни киселини възпрепятства нормалното производство на хормони и се отразява особено неблагоприятно през периода на перименопаузата и менопаузата, когато в женския организъм настъпват важни хормонални промени.

Как  помагат Омега-3 при менопауза:

  • намаляват наполовина честотата на горещите вълни
  • поддържат костите здрави и осигуряват защита срещу остеопороза
  • притежават противовъзпалителни свойства и подпомагат превенцията на артрит
  • подобряват настроението
  • поддържат структурната цялост на мозъчните клетки, което е от решаващо значение за когнитивните функции
  • потискат възпалението и оксидативния стрес в организма
  • понижават нивата на триглицеридите и ограничават риска от коронарна болест на сърцето

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.