Search
Филтрирай по...

Опасен ли е грипът и защо?

Опасен ли е грипът и защо?Грипът е едно от най-опасните заболявания от групата на т. нар. остри респираторни вирусни инфекции (ОРВИ). Превъзхождайки значително другите възбудители на ОРВИ по способност да предизвиква епидемии (и дори пандемии), вирусът на грипа може да нанесе сериозни вреди на човешкия организъм. Според различни статистически данни, всяка година от грип („обикновен”, а не „свински”) умират около 2 млн. души. Само в САЩ ежегодният показател на смъртността от грип се колебае в пределите на 35 000 и 50 000 души.

Тежките и смъртоносни усложнения на грипа не могат да изненадат медиците.

Повишена температура на тялото, болезнена кашлица, хрема, мускулни болки и главоболие, затихващи след една седмица; слабост и бърза уморяемост, емоционално изтощение и досадна суха кашлица, „задържащи се” за още 1-2 седмици – такава класическа клинична картина на грипа е добре позната на повечето жители на планетата.

Все пак в относително редки случаи (при близо 5% от болните) грипът може да протече по съвсем различен начин. Става въпрос за така наречената хипертоксична форма, отличаваща се с тежка, устойчива на лечение треска, бързо развиващо се възпаление на белите дробове с отоци и кръвоизливи и тежки поражения на централната нервна система (включително оток на главния мозък).

Хипертоксичната форма на грипа представлява сериозна опасност за живота на човека – въпреки усилията на лекарите, тази разновидност на грипната инфекция често завършва с летален изход.

Основната опасност за живота е свързана не толкова със самия грип, колкото с развиващите се на неговия фон усложнения. Именно те са отговорни за смъртността и инвалидизацията на засегнатите от вируса хора, от всички възрастови групи.

Усложненията на грипа са разнообразни

Едно от най-честите и потенциално опасни усложнения на грипа е възпалението на белите дробове – пневмония. Поразявайки дихателните пътища, вирусът на грипа ги превръща в идеална среда за колонизация на болестотворни микроби (например пневмококи). Микробите започват да се размножават в бронхопулмоналната система и така предизвикват влошаване на състоянието. В този момент се появяват симптоми като задух, нова вълна на висока температура, болки в областта на гърдите и усилване на кашлицата.

Без адекватно лечение, включващо медикаментозна терапия, последствията от пневмония могат да бъдат неблагоприятни. Най-сериозна опасност този вид усложнение представлява за малките деца, бременните жени в последния триместър, хората на преклонна възраст и хората, страдащи от хронични заболявания (исхемична болест на сърцето, бронхиална астма, захарен диабет и др.).

По-рядко срещани усложнения на грипа са възпалението на средното ухо (отит) и възпалението на синусите (синузит). Причината за тяхното възникване (също както при пневмонията) е развитието на микробна инфекция. Диагностирането на отит и синузит при възрастни не представлява трудност, но същото не може да се каже за разпознаването на отита при деца до 2 години. Обикновено единственият признак, подсказващ наличието на възпаление на средното ухо при малко дете е постоянното безпокойство, плачът и отказът на детето да се храни.

Несвоевременното и непълноценното лечение на отита може да доведе до отслабване на слуха, а неадекватното лечение и на двете описани по-горе усложнения може да провокира значително по-сериозни инфекции, сред които менингит (възпаление на меките мозъчни обвивки) и менингоенцефалит.

Сред множеството усложнения на грипа особено внимание заслужава категорията на така наречените „отсрочени усложнения”, развиващи се не в пика на грипозната инфекция, а на по-късен етап – 1-2 седмици след началото на заболяването. Този период е достатъчен за развитие на възпаление на сърдечния мускул (миокардит) и гломерулонефрит (възпаление в гломерулите на бъбреците). Симптомите, които възникват при наличие на такива усложнения са поява на поредна вълна висока температура, обща слабост и лесна уморяемост, понижаване на апетита и умерено отичане на краката. При миокардит често се наблюдава чувство за тежест в областта на сърцето, а при гломерулонефрит – отичане на лицето, изменение на цвета на урината, умерени болки в областта на кръста и повишено артериално налягане. Миокардитът и гломерулонефритът изискват сложна и продължителна терапия. При отсъствие на адекватно лечение прогнозата за здравето на човека се оценява като неблагоприятна.

Като отделна категория усложнения на грипа могат да се разграничат патологиите предизвикани не толкова от самия вирус, колкото от процеса на лечение на пациента. Един от най-сериозните примери за такъв тип усложнение е синдромът на Рей – изключително тежко състояние, възникващо предимно при деца, получаващи аспирин за борба с грипа. Синдромът на Рей се характеризира с такива тежки последствия като оток на мозъка и изпадане в кома. Именно поради риска от възникване на синдром на Рей аспиринът е противопоказен на деца до 14 години.

Като финал трябва да се споменем още един немаловажен аспект на опасността от грипа – при развитие на тази вирусна инфекция при хората, страдащи от хронични заболявания (болести на сърдечно-съдовата система, захарен диабет и други ендокринни заболявания, болести на бъбреците, бронхиална астма и други заболявания на респираторната система) е възможно възникването на срив на компенсаторните механизми и поредно изостряне на хроничната патология.

Изброените по-горе усложнения свидетелстват за необходимостта да се отнасяме сериозно към грипа и да не пренебрегваме достъпните мерки за профилактика на тази инфекция.

Ревита Ви препоръчва:

Гарлицин имун съпорт, 400 mg

Ехинацея, 400 mg

Еехинацея & витамин С, 492 mg

Ехинацея & астрагалус & рейши 400 mg

Ехинацея (без алкохол), 30 ml

Самбукус за деца сироп, 120 ml

Самбукус, 200 mg

Самбукус имун систем сироп, 120 ml

Самбукус имун систем, 215 mg

Самбукус сироп, 120 ml

Черен бъз (плод § цвят), 574 mg

Алое вера (сок от цели листа), 1000 ml

Алое вера (гел и сок), 1000 ml

Алое вера (гел и сок) плодов, 1000 ml

Златен корен, 250 mg

Котешки нокът, 335 mg

Кордицепс, 500 mg

Рейши, 190 mg

Шийтаке § Майтаке, 400 mg

Маслина, 500 mg

Нони (плод), 500 mg

Мирта (кора от корен), 475 mg

Исоп (билка), 445 mg

Бразилски женшен (корен), 500 mg

Корейски женшен (корен), 560 mg

Сибирски женшен (корен), 585 mg

Лют червен пипер (плод), 450 mg

Котешки нокът (кора), 485 mg

Маточина (лист), 490 mg

Фо-ти (корен), 610 mg

Мравчено дърво (вътрешна кора), 545 mg

Пчелен прашец, 580 mg

Алайв мултивитамини, 1 g

Астрагал (корен), 470 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top