Search
Филтрирай по...

Опасност за вегетарианците

Опасност за вегетарианцитеПовечето вегетарианци страдат от значителен недостиг на карнитин и невъзможност за транспортирането на тази важна аминокиселина до мускулите. Това сочи ново проучване на Университета Нотингам (Великобритания). L-карнитинът е особено важна за организма аминокиселина. Тя отговаря за енергийния метаболизъм. Основната функция на L-карнитина е да пренася мастните киселини през клетъчната мембрана, за да бъдат трансформирани в енергия като в същото време съдейства за изхвърлянето на отпадъчните продукти от тялото. L-карнитинът повишава притока на кислород до мускулите и мозъка като подпомага физическия тонус и концентрацията.
Човек може да си набави тази важна аминокиселина чрез месото (телешкото и агнешкото) и местните продукти. Вегетарианците обаче приемат незначителни количества L-карнитин и това създава редица проблеми. Изследователите тествали 40 доброволци като само половината от тях били вегетарианци. Учените направили две паралелни изследвания като проследили всички показатели на доброволците. Оказало се, че нивото на L-карнитин при вегетарианците е с до 30% по-ниско. Учените съветват хората, които са се отказали от месото, да се опитат да си набавят важната аминокиселина по друг начин, тъй като липсата й може да има сериозни последствия за здравето. Дефицитът на L-карнитин води до нарушаване на мастната и белтъчината обмяна. Проявяват се нарушения на оптималното физиологично състояние и нормалната функция на мускулите, както и забавен метаболизъм и затлъстяване.

Ревита Ви препоръчва

Л-Карнитин, 500 mg

1 thought on “Опасност за вегетарианците”

  1. Галина

    От двадесет години съм вегетарианка. До сега не съм боледувала “сериозно” и по-скоро се опитвам да напълнея отколкото да сваля килограми… 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top