×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Опасно ли е скърцането със зъби?Зловещо скърцане на зъби, потропване, шумно дишане... Не, това не е сцена от филм на ужасите. Това може да се случи дори във вашата спалня. Много хора дори не знаят, че скърцат със зъби, докато някой техен близък не им каже. Състоянието наречено ”бруксизъм” в повечето случаи е неосъзнато. Обикновено е безобидно, но ако продължи прекалено дълго може да увреди зъбите ви и да смути съня ви.


Защо хората скърцат със зъби?
В повечето случаи това се дължи на стрес и безпокойство по време на съня. Някои специалисти са категорични, че скърцането е в резултат и на неправилна захапка, липсващи зъби или други проблеми в устната кухина. Хипогликемията (ниско съдържание на захар в кръвта), което е свързано с понижена функция на надбъбречните жлези, също може да е причина за бруксизма.


Скърцам ли със зъби?
Тъй като много хора изпадат в това състояние по време на сън те трудно разбират, че скърцат със зъби. Ако обаче продължи прекалено, може да се събудите с главоболие, болки в челюстта или дори схванат врат. Ако подозирате, че имате подобен проблем, поговорете със зъболекаря си, той може да провери дали има следи, оставени през нощта.


Опасно ли е?
В някои случаи бруксизъмът може да е опасно състояние. Възможно е при по-продължително скърцане със зъби да се получи фрактура на челюстта, да си счупите зъб, някоя коронка или мост. Обикновено бруксизъмът не пречи на съня, но има хора, които стават по-чувствителни и се будят многократно без да осъзнават причината.


Какво е решението?
Важно е да посетите стоматолога си, за да разберете дали наистина скърцате със зъби. Ако това е проблемът, има различни начини за решението му. От значение е да разберете дали стресът е в основата. Опитайте се да намалите напрежението в ежедневието си. Вземайте леки билкови добавки, които ще отпуснат мускулите ви. Избягвайте всички напитки и храни, които съдържат кофеин – кафе, кола, шоколад. Забравете за алкохола. Има доказателства, че скърцането на зъби се провокира дори и от чаша бира. Откажете се от навика си да дъвчете дъвка или други твърди предмети като химикалката или молива. Тренирайте челюстта си. Ако забележите, че скърцате със зъби през деня, поставете езика си между тях.


Как да помогнем на детето?
Скърцането на зъби не е проблем само при възрастните. Статистиката сочи, че между 15 и 33% от децата също го правят. Обикновено това се случва в периода, когато сменят млечните с постоянните си зъби. В този период бруксизъмът е опасен, защото може да доведе до изкривяване на някои важни зъби. Все още лекарите не могат да кажат категорично защо децата скърцат със зъби. Предполага се, че причините са комплексни – не добре поникнали постоянни зъби, лоша захапка, някои медицински състояния като алергии, стрес. Консултирайте се с детски стоматолог, ако детето ви скърца със зъби. Той ще ви посъветва какво да направите, за да се справите с проблеми. Важно е малчуганът да не е подложен на силен стрес, да пие повече вода (дехидратацията може също да е една от причините за скърцането със зъби), да прави упражнения за отпускане на мускулите на челюстта.

Ревита Ви препоръчва

Calmeral, 600 mg

Жълт кантарион, 420 mg

Глог (плод), 510 mg

Добро настроение, 471 mg

Маточина (лист), 490 mg

Валериана (корен), 530 mg

Валериана, 525 mg

Коментари (2)

    • Малкия Паламуд
    • 2012-11-23 07:39:09
    А цигарите оказват ли влияние при бруксизъм? Понеже съм чувала че те са силни стимуланти като кафето.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-11-26 16:35:43
    Здравейте, Нямам информация за научни изследвания по този въпрос, но доколкото се счита, че бруксизъм/скърцане със зъби/ най-често възниква при хора, редовно изложени на стрес, измъчвани от вътрешно безпокойствие, напрегнатост, гняв, то – да, тютюнопушенето може да усложни този проблем, тъй като има токсичен ефект, както върху нервната система, така и върху жлезите с вътрешна секреция, от които/надбъбречни жлези/ зависи как се справяме със стреса. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.