Search
Филтрирай по...

Отслабването лекува мигрената

Отслабването лекува мигренатаОпитали сте диети, спорт, съмнителни хапчета… и нищо не ви помага да се справите с натрупаните килограми. Много хора прибягват до операцията като единствено средство за борба със затлъстяването. Проучване на американски учени показва, че тези хирургични интервенции могат да се справят с мигрената и значително да намалят риска от инсулт и инфаркт. Изследванията бяха представени на 28-ата годишна конференция на Американското общество по метаболична и бариатрична хирургия (ASMBS) “Огромен брой хора страдат от мигрена поради наднорменото тегло. След операция за отслабване, честотата и тежестта на пристъпите на мигрена намаляват значително”, казват д-р Айзък Самуел и д-р Лусил Карвър, водещи изследователи от Медицинския колеж в Айова (САЩ). “Уникалното е, че хирургическата намеса понижава с цели 25% риска от инфаркт или инсулт”, допълват те. Статистиката у нас сочи, че между 50-70% от възрастните са с наднормено тегло, а всеки пети ученик се бори с килограмите. България е на второ място в света след САЩ по затлъстяване и свръхтегло сред децата.
Американските учени са категорични, че близо 90% от пациентите с патологична степен на затлъстяване са се избавили от мъчителното главоболие след операцията. В проучването са участвали 81 пациенти с наднормено тегло и средна възраст 40 години. Всички те страдали от остра форма на главоболие. Изследователите разделили доброволците на 2 групи – такива, които са се оплаквали от мигрена преди да напълнеят и такива, при които болката е следствие на напълняването. Изследването продължило близо 9 години. Резултатите показали, че над 90% от пациентите, които са се оплаквали от мигрена след като са качили килограми били излекувани от операцията срещу затлъстяване. Учените смятат, че причината за това е промяната на хормоните, която настъпва след хирургическата намеса.
Добрата новина е и, че отслабването значително може да подобри работата на сърдечно-съдовата система, да намали риска от инфаркт и инсулт, както и от диабет тип 2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top