Search
Филтрирай по...

Отстраняване на бенки


В повечето случаи бенките и рождените петна са доброкачествени образувания, но да се въздейства върху тях самостоятелно в домашни условия е категорично забранено и крайно опасно. Често хората сами предизвикват възпаления и други изменения в характеристиките на бенките, отнасяйки се небрежно към тях при бръснене, отскубване на косъмчета или при прекалено интензивно почистване на лицето с помощта на скрабове или пилинги.

Показания за отстраняване на бенки:

 • промяна във формата или размера;
 • изкривяване или подуване на контура;
 • промяна в цвета;
 • раздразнение, белене.

Преди отстраняване на бенка е необходима консултация с дерматолог или онкодерматолог, който ще прецени кой метод е най-подходящ, в зависимост от характеристиките на бенката и общото здравословно състояние на пациента.

Методи за отстраняване на бенки: лазер, радионож, електрокоагулация (изгаряне с електрически ток), криодеструкция (въздействие с течен азот), хирургически метод.

Лазер един от най-ефективните методи за отстраняване на бенки. Той е безкръвен, понижава риска от образуване на метастази, а възстановяването на третираната област протича значително по-бързо, в сравнение с другите методи. Лазерното въздействие е практически безболезнено и има добър козметичен ефект, което е особено важно при отстраняване на бенки от лицето.

Радионож – сравнително безопасен метод, чието основно преимущество е отсъствието на термично въздействие върху кожата. Тази техника се използва за отстраняване на бенки и рождени петна с ярко изразени контури.

Електрокоагулация – при този метод се изгаря областта около бенката с помощта на електрокоагулатор. След извършване на процедурата в третираната зона остават малки едва забележими следи.

Криодеструкция – въздействие с течен азот под налягане. Малко разпространен метод, при който могат да пострадат здрави участъци на кожата.

Хирургически метод – представлява хирургическо изрязване на бенката. Това е разпространена техника. Препоръчва се в случаите, когато има опасност от развитие на онкологични заболявания.

Предпочитани методи в зависимост от вида на образуванието:

 • Брадавици, изпъкнали бенки, папиломи и кондиломи обикновено се премахват с помощта на електрокоагулация.
 • Рождени петна с диаметър над 3 см най-често се отстраняват с помощта на лазер.
 • Плоските образувания се отстраняват единствено по хирургичен път.

10 thoughts on “Отстраняване на бенки”

 1. Здр,имaм мaлкa и леко изпъкнaлa бенкa нa носa,кaкъв метод ми препоръчвaте.Бенкaтa е около милиметър и светлa,мн леко изпъкнaлa

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   По-добре е да се консултирате с дерматолог за компетентно мнение.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 2. имам бенка над дясната вежда и е доста голяма и кафява..искам да я премахна , но родителите ми не искат да ме заведат на дерматолог , а имам доста бенки по цялото тяло,релефни и плоски..моля ви кажете ми лекарство,мазило,мехлем или нещо такова умолявам ви

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Добре е да бенката да се види от специалист, преди да се предприеме нещо за отстраняването и. Може да се консултирате и с козметик –в големите козметични центрове често има специалисти с медицинско образование. Но самолечението в този случай е абсолютно противопоказано, ще сгрешите и ако се доверите на некомпетентен, който се интересува предимно от печалбата. Внимавайте. Последиците могат да бъдат много сериозни.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 3. Павлина

  “Здравейте! Искам да попитам за една бенка на дъщеря ми. Тя е на 21 години и нейната бенка е до самата устна. Бенката е от онези леко изпъкнали над кожата с 1-2 косъмчета, цвета и е леко кафеникав към розов. От време на време се надига, като се появява в средата нещо като пъпчица,без да става по-голяма, само леко изпъкнала и леко болезнена при допир. Веднъж изтече нещо като гной. След това се успокоява, след време пак се надига само леко нагоре и дъщеря ми я усеща като я пипне или като легне на нея. Опасна ли може да бъде и ако е така, как ще стане нейното отстраняване след, като е толкова близо до устната. Има ли повод за притеснение. Благодаря Ви предварително и Ви желая здраве и успехи !”

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Промените в бенката може да се дължат на хормонални промени във връзка с цикъла. Добре е дъщеря ви да се консултира с дерматолог, за да се прецени дали е подходящо премахване на бенката.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 4. милена

  здравейте. аз имам проблем, бемката ми от рождение сега има коричка и незная кой метод е най добър за примахване. благодаря…..

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Добре е дерматологът да огледа и да прецени на място най-подходящия метод. Както знаете, може да се използва лазер, радионож, електрокоагулация (изгаряне с електрически ток), криодеструкция (въздействие с течен азот) и хирургическо отстраняване. В зависимост от характеристиките на бенката – цвят, форма, контури, дали е плоска или изпъкнала, каква е кожата около бенката и т.н., се избира най-подходящия метод.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

 5. Диляна

  Здравейте,
  Аз си премахнах бенка чрез електрокоагулация и месец и половина по-късно забелязах, че в центъра на заздравяващата рана има кафяво плоско петно като нова бенка. Това нормално ли е? Какво бихте предпоръчали да предприема?
  Благодаря

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Диляна,
   Отидете на консултация в поликлиниката на Кожна клиника на Александровска болница, ул. Здраве 6, сградата е след “Майчин дом” и Детска клиника.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top