Search
Филтрирай по...

Пазете кожата!

Пазете кожата!Признайте си! Шкафовете ви са препълнени с препарати за почистване (независимо дали ви се чисти или не). Рафтовете в спалнята са затрупани от продукти за лична хигиена и разкрасяване… Вие ежедневно жонглирате с безброй химически вещества без дори да знаете какво представляват. Не се притеснявайте, не сте сами. Повечето от нас са твърде заети с ежедневните си задължения, за да се зачитат в опаковката на всеки продукт, който използват. Още повече, ако не сме учили химия задълбочено едва ли ще сме наясно какво има в спрея за коса или пяната за почистване. За съжаление обаче често те предизвикват множество кожни алергии. За да ви помогнем, решихме да направим списък с най-честите виновници, които предизвикват кожни реакции. Някои водят до зачервяване, сърбеж, други направо до възпаление на кожата.

Сапуна.
Прекалено честото миене на ръцете със сапун и вода може да е причина за премахване на най-горния защитен слой на кожата. Така ръцете ви ще са сухи, напукани и дори зачервени. Ако проблемът не се лекува, може да се стигне до кървене. Най-много вреда нанася обикновеният сапун. Подобен проблем може да предизвикат и ваната с много пяна и душ-геловете. Съвременният човек често прекалява с миенето, защото изпитва постоянна нужда да е чист. Решението е да мажете ръцете си с крем или етерични маска всеки път след миене.

Почистващи препарати.
Повечето хора са наясно, че почистващите препарати са силни химически вещества и при контакт с кожата може да се получи дразнение. В тази група са включени универсалните измиващи препарати, праховете, препаратите за прозорци, мебели, за отпушване на канали и др. Важно е винаги да носите ръкавици и маска при използването им.

Омекотителите.
Виждали ли сте зачервявания и сърбежи там, където кожата е защитена от дрехи. Причината може да е в омекотителя, който ползвате. За съжаление въпреки приятното му ухание не може да пренебрегнете факта, че той е причина за редица проблеми по кожата. Решението е да избягвате използването на омекотител, колкото и да харесвате как ухае и прави дрехите по-меки.

Дрехите.
Дрехите, особено от по-груба материя като вълната могат да създадат сериозни проблеми за хората, които страдат от атопичен дерматит. Най-често децата страдат от този кожен проблем. Обличайте леки памучни дрехи, които ще ви предпазят от сърбежа и зачервяванията.

Топлина.
Горещото време, особено през лятото може да влоши кожни проблеми. Носете дрехи от лека материи и не излизайте на слънце между 11 и 16 ч.

Латекса.
Някои хора са свръхчувствителни към латекс, който може да се открие в почти всичко, което ежедневно използваме – от ръкавиците до презервативите. Ако сте алергични към латекса, може да получите зачервявания от презрамките на сутиена. Доказано е, че тази алергия върви ръка за ръка с алергията към тропически плодове като банани и киви.

Аромати.
Алергията към аромати е често срещана. Съществуват около 5000 вида ухания и безброй комбинации от тях. Понякога е много трудно да се каже кой точно не може да понасяте. При някои хора нетърпимостта се изразява в обрив и сърбеж.

Козметика.
Хората с дълбоки, разширени пори на кожата на лицето по-често проявяват алергия към кремовете и лосионите. Ако усетите парене, зачервяване или сърбеж, най-вероятно изпитвате непоносимост към някой козметичен продукт. Кремовете против бръчки, почистващите препарати за кожа и пилингът най-често предизвикват алергия. Проверка на етикети за някои често срещани дразнители като аскорбиновата киселина, парабените и алфа-хидрокси киселините като гликолова киселина, ябълчена киселина и млечна киселина.

Растенията.
Отровният бръшлян и смрадликата са най-честите причинители на алергичен контактен дерматит. Те съдържат вещество, което предизвиква обрив и парене. Леката реакция може да продължи  5–12 дни, а по-тежка – цял месец. От значение е да се научите да разпознавате отровните растения и да ги избягвате.

Храната.
Хранителната алергия може да причини кожна реакция. Най-често това са червени петна, обрив и сърбеж.

Никелът.
Много бижута и ципове съдържат никел. Ако ушите ви се зачервят от някои обеци, най-вероятно трябва да се откажете от тях и да си купите бижута от благороден метал като златото, например.

Слънцезащитните кремове.
Без съмнение слънцезащитните кремове са важни, защото блокират вредните UVA и UVB лъчи. Някои химически елементи в тях обаче предизвикват обрив или алергична реакция. Най-честите алергични реакции се наблюдават при продукти, които съдържат PABA базирани химикали.

За здрава кожа Ревита Ви препоръчва

Brilliant Look /Брилиант Лук/, 450 mg

Коса & кожа, 600 mg

Кокосово масло, 474 ml

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top