Search
Филтрирай по...

Пигментни петна


Голяма част от жените страдат от нарушения в пигментацията на кожата. Появяват се лунички и светли или тъмни петънца, които не само влошават външния вид, но причиняват и психологически дискомфорт. Това е съвсем разбираемо – жената с пигментни петна по лицето се чувства по-неуверена в себе си и често смята, че това пречи на нейната красота.

Причини за поява на пигментни петна

Появата на пигментните петна по кожата може да се обясни по различни начини. Смята се, че тя може да бъде провокирана от фактори като силно ултравиолетово лъчение, дисфункция на някои вътрешни органи (в частност на храносмилателната система и на черния дроб) и въздействие на различни химикали. Но да се установи истинската причина за нарушенията в пигментацията може да помогне само комплексното изследване. Ето защо, при наличие на пигментни петна се препоръчва консултация с дерматолог, който най-добре може да определи какво е предизвикало тяхната поява.

Важна е профилактиката!

Предразположените към пигментни петна жени трябва да предприемат определени профилактични мерки. Ако причината за петната е слънцето, тогава е препоръчителна употребата на слънцезащитни кремове, за предпазване на най-често излаганите на слънчева светлина зони и носенето на шапки с широки полета или с козирка.

Но какво да правим ако пигментните петна все пак са се появили и как да се избавим от тях? Нека разгледаме различните методи за избелване и почистване на кожата.

Много производители на козметични продукти предлагат кремове за изравняване на тена на лицето и избелване на неправилните пигментации. Изборът на такъв крем, обаче, е строго индивидуален. Той трябва да бъде продиктуван от типа и състоянието на кожата и от наличието или отсъствието на алергии.

Козметичните салони също предлагат премахване на неприятните пигментни петна. За целта се извършва пилинг, при който се отстранява горният слой на кожата, което способства за по-бързата ѝ регенерация. В резултат на това, кожата придобива по-здрав и младежки вид, а предишните дефекти на лицето (включително петната) изчезват. За премахване на пигментни петна могат да се правят различни видове пилинг. При пилинга с ултразвук се отстранява мъртвия слой на кожата, като същевременно тя се подхранва с допълнителни питателни и възстановяващи вещества. Лазерният пилинг премахва пигментните петна по лицето, като почиства епидермиса на местата с повишена чувствителност, а химическият предполага използване на специални химични разтвори, предизвикващи „изгаряне” на кожата, ускоряващо излющването на епидермиса.

Съществуват и ефективни народни рецепти за премахване на пигментни петна в домашни условия. Един от най-разпространените методи е избелването на лицето с помощта на лимонов сок. Друго народно средство за борба с петната е маската от настъргана на ренде краставица. Добър ефект дава и третирането на проблемните зони с кисело мляко или с кислородна вода, а за пигментни петна по тялото ще помогне вана със змийско мляко.

2 thoughts on “Пигментни петна”

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Както знаете, причините за пигментните петна са неравномерното пигментиране на кожата под влияние на слънчевите лъчи, възрастта, хормонални проблеми и др. Премахването им е доста трудно, а в зависимост от петното и невъзможно. Най-използваните методи за премахване или частично повлияване са лазерното третиране, микродермабразиото и козметичните препарати. Необходимо е да се консултирате с лекар-дерматолог, с опит в областта на приложната козметика.
   http://dermavita.bg/. Това е един екип, потърсете и други, разговаряйте и преценете кое е подходящо за вас. Трябва винаги да има лекар.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top