Search
Филтрирай по...

Плодов сок заменя мазнините в шоколада

Химици от университета Уоруик създадоха шоколад с плодов сок вместо мазнини. Здравословната алтернатива на сладкото изкушение заменя до 50% от съдържанието на мазнини в шоколада с плодов сок. Учените твърдят, че новият вид шоколад също ще се хареса на всички.

“Всички обичат шоколад, но за съжаление всички знаем, че много шоколади са с високо съдържание на мазнини. Именно мазнината обаче придава на шоколада вкуса, който хората толкова много харесват – копринено гладка текстура и начина, по който се топи в устата. Ние открихме начин да запазим всички тези характеристики на шоколада, но с плодов сок вместо мазнина. Изследването ни е отправна точка към създаването на здравословен шоколад.”, заяви д-р Стивън Бон от факултета по химия на университета Уоруик.

Изследователите намалили голяма част от мазнините в кокосовото масло и млякото, които отиват в шоколада, като ги заменили с малки капчици сок с размери под 30 микрона в диаметър. Те влели портокалов сок и сок от червени боровинки в млякото, черния и белия шоколад, използвайки т. нар. емулсия Пикеринг. Крайният продукт ще има плодов вкус, признават учените. Но има вариант да се използва вода и малко количество витамин С вместо сок за запазване на шоколадовия вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top