Search
Филтрирай по...

Повече витамин D пази от рак на гърдата

Повече витамин D пази от рак на гърдатаРакът на гърдата е едно от най-страшните и коварни заболявания, което покосява милиони жени всяка година навсякъде по света. За съжаление лечение все още не е открито и единственото спасение е профилактиката. Учени от няколко световни университета обаче се обединиха в мнението си, че приемането на високи дози Витамин D може да предпази всяка жена от рак на гърдата. Според американската, английски и австралийски изследователи жените трябва да пият повече от “слънчевия” витамин, отколкото са вземали миналия век. Това се дължи на факта, че днес много дами вече се крият от слънцето, тъй като знаят за вредата от ултравиолетовите лъчи или се мажат обилно със слънцезащитни кремове. Високият прием на Витамин D ще предпази жените от развитието на болести като рак на гърдата, рак на дебелото черво, мултиплена склероза и диабет тип 1, категорични са учените.
Доскоро препоръчителните дози бяха за хора до 50-годишна възраст – 5 микрограма на ден или 200 IU (IU е международна единица за измерване на витамини), между 51 и 70- годишна възраст – 10 микрограма на ден или 400 IU и над 70-годишна възраст – 15 микрограма на ден или 600 IU. Учените обаче смятат, че тези дози могат да се завишат дори двойно особено за жените, за да се постигне истинска профилактика. Все пак е добре да се консултирате с лекар преди да започнете приема на витамините.
Витамин D е мастноразтворим витамин, който се синтезира в кожата под действието на слънчевата светлина, но може да се набавя и от някои хранителни източници или хранителни добавки. Той е отговорен за усвояването на изграждащите костите минерали – калций и фосфор като по този начин подпомага растежа на скелетния апарат при децата и способства за зарастването на счупвания и фрактури. За разлика от водоразтворимите витамини, като витамин С например, витамин D може да остане в тялото в продължение на няколко месеца, тъй като е разтворим в мазнините. Недостигът на Витамин D води до рахит при децата и при възрастните до състояние, наречено остеомалация – ускорена загуба на костно вещество, болки и намалена мускулна сила, при което се увеличава рискът от остеопороза и фрактури.

Ревита Ви препоръчва

Алайв мултивитамин, 1g

Калций & магнезий & витамин D, 250 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top