Една от най-честите причини за намаляване на зрението е приемът на захар, зърнени и преработени храни. Всички те увеличават нивото на кръвната захар и инсулина в кръвта. Това води до критично намаляване на редица важни за очите витамини и микроелементи. Когато кръвната захар остане висока твърде дълго, тя взаимодейства с ензими и други протеини и създава опасни за органите и системите вещества. Очите са най-податливи.
Как да се предпазим? Добре е да започнете диета, богата на фибри, зеленчуци и плодове. Не пропускайте зехтинът, ядките, семената. Те са основен източник на полезни мазнини. Протеини може да си набавите от рибата, пилето, пуйката и яйцата.
Каротеноидите са мощни антиоксиданти и фитонутриенти, които неутрализират свободните радикали. Те действат като филтри и защитават очите. В природата са известни повече от 600 каротеноида, но само около 20 присъстват естествено в човешката плазма и тъкани. Повечето от тях трябва да вземем чрез храната или чрез хранителни добавки. Изключително богати на каротеноиди са кивито, червените и оранжеви плодове и зеленчуци като портокалите, кайсиите, пъпешите, морковите, доматите, дините и червените чушки.
Омега-3 мастните киселини също са от значение за здравето на очите. Има редица доказателства, че хората, които приемат Омега-3 са предпазени от дегенерация на ретината. Най-богато на Омега-3 е лененото масло.
Ревита Ви препоръчва
Ленено масло, 1 300 mg 57% АЛК
Ленено масло, 1 000 mg 57% АЛК
Ленена пудра с протеини & фибри & лигнани, 454 гр
Ленено масло, 474 ml Супер лигнан
Ленена пудра с протеини & фибри & лигнани, 454 гр