Search
Филтрирай по...

Полезният сладолед

Сладолед с добавени пре- и пробиотици може да запази всичките си хранителни и вкусови качества. Новият вид сладолед ще е не само вкусен, но и много здравословен. Той е направен в италианска лаборатория и учените тепърва ще започнат по-подробни изследвания върху него.
Пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа на т.нар. добри бактерии, които се намират в дебелото черво. Пребиотиците произхождат от определен вид въглехидрати. Срещат се най-често в бобовите растения, пълнозърнестите храни и плодовете.
Пробиотиците от своя страна са живи микробни хранителни добавки, които влияят изключително благотворно на човека, подобрявайки и оздравявайки вътрешния му микробен баланс. Тези бактерии подпомагат храносмилателния процес. Начинът на живот и заобикалящата среда могат да намалят значително наличието на добрите бактерии в човешкия организъм и това да създадат предпоставки за различни заболявания. Ето защо хората все повече се нуждаят от пробиотици, за да се възвърне нормалното равнище на добри бактерии и да се подобрят съпротивителните сили.
По време на експеримента италианските учени са добавили пре- и пробиотици в 80 г сладолед. Въпреки че той е останал дълбоко замразен, след 24 часа те са открили 170 живи полезни бактерии в него. Учените са изключително обнадеждени от откритието си, тъй като досега се смяташе, че полезните бактерии могат да виреят само в млякото и млечните продукти при определена температура и обработка. Откритието им дава възможност потребителите да си набавят така необходимите пре- и пробиотици и от вкусния сладолед.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top