Search
Филтрирай по...

Помощ! Буболечки в леглото!

Помощ! Буболечки в леглото!Въртите се, не може да заспите, имате чувство, че някой непрекъснато ви щипе… А може ли да се събудите някоя сутрин с червени точки по ръцете и краката?  Дървениците са истинско нашествие. Напоследък все повече хора се оплакват от малките гадини. За разлика от бълхите, дървениците хапят по-силно и по-продължително. Те притежават жлези, които отделят силен аромат, наподобяващ дървеното масло – от тук и името на това безкрило насекомо. Тъй като дървениците смучат кръв, тяхното любимо свърталище са леглото, матракът или диванът. Дървениците са малки насекоми със 6 крака, които като комарите се хранят от човешката кръв. Те сменят цвета си и може да видите както кафяви, така и ярко жълти представители на породата. Големи са около половин см. и могат да се забележат с просто око.
В повечето случаи малките гадини се крият по хотелите, хостелите и общежитията, те обаче лесно се заселват в дрехите и по този начин могат да се пренесат и у дома ви. През последните месеци в почти цялото Северно полукълбо има сигнали за истинска пандемия от дървеници.
Температурата е важен фактор за оцеляването на насекомите. Ако в стаята е над 15 С, това е идеална среда за размножаването им. Проучванията показват, че буболечките живеят 10 месеца, но могат да издържат седмици без да се хранят. Така те се развиват и продължават да ви хапят като безпокоят съня ви.

Какви са симптомите от ухапване?
Възможно е да не усетите ухапването през нощта, но на сутринта ще се събудите с малки червени точки по цялото тяло. Специалистите твърдят, че дървените не пренасят опасни зарази, но мястото на ухапване може да се инфектира. Ако подозирате, че в леглото си имате дървеници, огледайте добре ръцете, краката и раменете си. Възможно е червените петна да ви сърбят.

Как да се справите?
Специалистите съветват, ако подозирате, че в леглото ви има дървеници незабавно да напръскате цялото помещение с препарат. Изхвърлете чаршафите и завивките, ако не искате малките гадини отново да се върнат. Другата възможност е да ги поставите в голяма торба, в която има препарат и да ги оставите така поне 72 часа. След това да ги изперете на най-високите възможни градуси. Слънчевите лъчи също унищожават буболечките.

1 thought on “Помощ! Буболечки в леглото!”

  1. Юлияна

    При вас всичко ясно поне сте ги открили какви са буболечките. При мен случаят същия но буболечките са червени и не мога да открия какви са за да купя съответната отрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top