Search
Филтрирай по...

Популярни козметични операции


1. Челен лифтинг: тази козметична операция изглажда бръчките на челото и повдига веждите и кожата около тях. По време на процедурата се отстранява излишната тъкан и се опъва кожата на челото. Възстановителният период е от 7 до 10 дни в домашни условия; раните зарастват в продължение на 2-3 седмици. Резултатите от операцията траят между 5 и 10 години. Възможните усложнения са: неподвижност на лицевите мускули, отпускане на мускулите и асиметрия.

2. Блефаропластика: целта на тази операция е отстраняване на отпуснатата увиснала кожа на горните и долните клепачи и намаляване на торбичките под очите. Възстановителният период е между 7 и 10 дни в домашни условия; като през първите 2-3 дни трябва да се избягва четенето, в продължение на 2 седмици след операцията не трябва да се носят контактни лещи, а няколко седмици след операцията се наблюдават отоци и хематоми. Възможните усложнения са: временно двойно виждане, замъглено зрение, инфекции, кървене, сухост в очите, неспособност за пълно затваряне на очите и в редки случаи слепота.

3. Ритидектомия (лифтинг на лице): тази операция се извършва с цел възвръщане на предишната форма на лицето, опъване на увисналата кожа в областта на бузите и брадичката, отстраняване на излишното количество мазнина и стягане на мускулната тъкан. Възстановителният период продължава между 10 и 14 дни в домашни условия, хематомите изчезват след 2-3 седмици, а резултатите от операцията траят около 5-10 години. Възможните усложнения са: парализа на лицевите мускули, инфекции, кървене и белези.

4. Липосукция: това е процедура за корекция на фигурата чрез оперативно изсмукване на излишното количество мазнина. Съществуват 3 вида липосукция: традиционна, оттичаща и ултразвукова. Оттичащата липосукция се извършва по така наречената тумесцентна техника. При нея в третираната област се влива селинен разтвор и упойващи вещества за намаляване на отоците и хематомите. При ултразвуковата липосукция мастната тъкан предварително се втечнява с помощта на звукови вълни с определена честота, след което се отстранява. Възстановителният период от липосукцията е от 1 до 2 седмици в домашни условия; отоците и хематомите обикновено изчезват след 1 до 6 месеца. При спазване на здравословна диета и поддържане на висока физическа активност резултатите могат да бъдат перманентни. Възможните усложнения са: набръчкване или увисване на кожата, поява на пигментни петна, прекалена загуба на течности, инфекции и др. В медицинската практика са известни случаи, в които липосукцията е довела до летален изход.

5. Ринопластика: тази операция се извършва за корекция на формата на носа и облекчаване на някои дихателни проблеми. Възстановителният период е приблизително 1-2 седмици в домашни условия, а крайният резултат от намесата се наблюдава около една година след операцията. Възможните усложнения са: инфекции, увреждане на кръвоносните съдове и евентуална необходимост от реоперация.

6. Абдоминопластика (пластика на корема): тази процедура има за цел отстраняване на увисналата кожа в областта на корема. Възстановителният период е от 2 до 4 седмици в домашни условия, a в продължение на 4-6 седмици са забранени физическите натоварвания. При спазване на здравословна диета и поддържане на физическа активност след края на възстановителния период, резултатите могат да останат завинаги. Възможните усложнения са: образуване на тромби, инфекции, белези и в някои случаи необходимост от повторна операция.

*Забележка! Дори при правилно извършена операция, резултатът не винаги отговаря на очакванията на пациента. Ефективността на всяка корекция до голяма степен зависи от професионализма и опита на хирурга, а също така от редица индивидуални особености на пациента: типа кожа, общото здравословно състояние и способността на организма да се възстановява.

Задължително обсъдете с вашия хирург какво очаквате след операцията, за да избегнете възможните разочарования. Опитният и квалифициран хирург ще обясни на пациента, че резултатът от операцията може да не оправдае неговите очаквания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top