Search
Филтрирай по...

Преборете се с депресията

Пролетта е времето, когато всичко се събужда – цветята разцъфтяват, слънцето грее по-силно, всичко се пробужда за живот. Защо обаче много хора изпадат в депресия именно в този период? Не искат да излизат от вкъщи, унили са, уморени, не говорят с приятелите си, дори със семейството си… Колкото повече се затварят в себе си, толкова по-депресирани се чувстват. Избягването на социалните контакти е общ модел може да забележите, когато някой изпадне в депресия. Изолацията е първата стъпка. Други се обръщат към нездравословната храна или алкохола, за да се прикрият своята болка и нещастие. Често депресията е съпътствана с определени модели на поведение, които я задълбочават. Предлагаме ви някои от тях и как може да се предпазите от опасностите, които ви дебнат.

Социална изолация.
Изолирането от приятели, познати, роднини и колеги е първият признак на депресията. Специалистите са категорични, че тъжният и подтиснат човек изпитва силно желание да си тръгне от другите и да се затвори в себе си. Това обаче е точно обратното, от което има нужда. По време на депресия социална изолация обикновено влошава заболяването. Социално оттегляне поставя човека в по-голям стрес. Решението е като се опитате постепенно да протегнете ръка на своите приятели и близки. Направете списък на важните хора, които трябва да присъстват в живота ви и се свържете с тях. Планирайте различни дейности всеки ден.

Неприятно преживяване.
Често депресията се отключва след някакво негативно преживяване – загуба на пари, болест или скарване с близки. Тогава човек започва да обвинява себе си за случилото се. Преживяването понякога е като токсичен процес, който води до отрицателни емоции. Човек се самообвинява и не може да излезе от омагьосания кръг. Когато хората са клинично депресирани, те прекарват много време и изразходват много енергия в негативни мисли. Решението е да пренасочите вниманието си в дейност, която ще ангажира изцяло вниманието ви – посветете се на някакъв проект, работете по-усилено.

Прекаляване с алкохола.
Използването на алкохол и опиати може сериозно да влоши депресията. Изследвания показват, че в редки случаи алкохолът понякога облекчава безпокойството, но за кратко. Той обаче пречи на заспиването и причинява безсъние. Добре е да знаете, че алкохолът не може да се смесва с никакви лекарства и това може сериозно да повлияе на състоянието ви.

Пропускана на тренировка.
Ако сте от този тип хора, които обичат да ходят на фитнес редовно, пропускането на тренировка е сигнал, че нещо с живота ви не е наред. Същото важи и за всякакъв друг вид дейност – плуване, йога, курс по готварство. Веднъж изпаднали в депресия хората са по-склонни да се отказват от рутинните си задължения. Добре е обаче да знаете, че упражненията могат да са изключително полезни. Те имат мощен антидепресивен ефект, тъй като повишават нивата на хормоните на щастието – серотонин и допамин. Ако забележите, че пропускате тренировки, намерете някой, който ще ви накара да ходите редовно – приятел, треньор, дори партньора ви.

Прекаляване със сладкото.
Често депресираните хора изпитва неконтролирана нужда да ядат нездравословна храна или такава с високо съдържание на въглехидрати и захар. Доказано е, че захарта леко повишава на настроението, но има само временен ефект. За да се предпазите от прекаляването със сладкиши, направете си меню, което да включва здравословни храни, наблегнете на плодовете, зеленчуците и фибрите.

Негативното мислене.
Хората изпаднали в депресия са склонни към негативно мислене, те отказват да опитват нови неща и винаги гледат на света през черни очила. Добре е да запомните, че не всичко, което започвате няма да се получи. Има много по-голям шанс, ако го направите, дадете всичко от себе си и очаквате положителни.

Ревита Ви препоръчва

Calmeral, 600 mg

Ge 132 Active, 100 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Жълт кантарион, 420 mg

Маточина (лист), 490 mg

Спокойна нощ, 440 mg

Валериана, 525 mg

Валериана (корен), 530 mg

Добро настроение, 471 mg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top