Search
Филтрирай по...

(Пред)менструална мигренa

(Пред) менстурална мигрена За милиони жени менструалният цикъл означава ежемесечни болки в главата. Спасението според д-р Сиймур Даймонд е удивително лесно –  вземете си противовъзпалително средство.

Д-р Даймонд прави експеримент с 400 жени, които имат менструална мигрена. Помолил ги няколко дни преди менструацията им и по време на нея да приемат волтарен и ибу-профен. Резултатите показват, че 80% от тях са се избавили от мигрената по време на менструация.

Хормоналните изменения по време на менструация са вероятно са причина за мигрената”, смята д-р Даймонд. „Приемът на нестероидни препарати за профилактика (билкови или природни продукти) би помогнало да се откажете от силните лекарствени средства”. Д-р Фред Шефтел, директор и основател на Новоанглийския център за изучаване на мозъка в Стамфорд препоръчва 40 mg гинко билоба 3-4 пъти на ден.

Нормално е да имате болки в главата, ако непрекъснато говорите по телефона или стоите дълго пред компютъра. Мускулите на врата и главата ви постоянно са натоварени и това води до главоболие. Лекарите съветват да правите чести почивки или да използвате слушалки.

Опасни ли са аналгетиците?

Аналгетиците свиват кръвоносните съдове, намаляват налягането, както и болката. Пазете се обаче от ефекта бумеранг. След рязко свиване на съдовете, те се разширяват и болката се връща с нова сила. Следва отново приемане на лекарството, което води до привикване и абстинентен синдром, подобен на махмурлука. „Много е важно да се определи дали пациентът не страда от аналгетичен рикошет”, подчертава д-р Робинс, като препоръчва да се направи схема за спиране на медикаментите. ”Много пациенти са успели да намалят употребата на аналгетици от шест таблетки на ден до две”, споделя д-р Робинс. Кофеинът и кофеиновата зависимост също предизвикват такъв тип рикошет. Според д-р Робинс не бива да се пият повече от 2 чаши кафе или 5 чаши чай на ден. Рязкото намаляване на дозите също води до абстинентен синдром. Затова е препоръчително намаляването им да става плавно – в продължение на поне 2 седмици.

Макар че както жените страдат от главоболие, така и мъжете, при възрастните жени болките в главата са много по-често срещани. Те са провокирани от половите хормони и промените в хормоналния баланс.

Според д-р Шефтел тези, които да се родили с твърде възбудим главен мозък, често страдат от главоболие. Мигрената обаче се причинява и от лош сън, силни емоции или неподходяща храна. При наличие на такива фактори клетките на мозъчната кора не работят нормално и изблиците на активност се редуват със затормозеност. Това намалява нивото на серотонин и ендорфини в кръвта (произвежданите болкоуспокояващи вещества в мозъка). Именно техният дефицит води до напълване на мозъчните кръвоносни съдове с кръв, което е и причина за болката.

Ревита Ви препоръчва:

Менстрекс 140 mg, облекчава симптомите по време на месечния цикъл

Менструал маджик регулар 140 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top