Search
Филтрирай по...

Пробиотиците пазят децата от астма

Пробиотиците пазят децата от астмаПробиотичните добавки и храните, съдържащи пробиотици в големи количества предпазват децата от развитието на астма. Това показва ново проучване на холандки учени, публикувано наскоро.
Пробиотиците са живи микробни хранителни добавки, които са много полезни за вътрешния микробен баланс на човек. Благодарение на тях организмът възвръща нормалното равнище на добри бактерии и повишава имунитета си. Проведени са редица проучвания, които показват, че живите микроби намаляват холестерола, регулират кръвното налягане, предпазват от заболявания на дебелото черво (включително и рак). Освен това пробиотиците успешно се борят със стреса и се използват за подмладяване на организма. Съществуват около 500 различни вида добри бактерии. Те се разделят на два вида Lactobacillus и Bifidobacterium. Първата група обикновено са концентрирани в долните участъци на тънките черва, докато Bifidobacterium – в дебелите. Учените са доказали, че пробиотиците от втория тип намаляват риска от появата на астма при децата с около 20%. В изследването, което продължило 12 седмици, са участвали 90 деца с атопичен дерматит на възраст между 7 месеца и 5 години. Според шведски изследователи 40% от малчуганите с атопичен дерматит (екзема) ще развият астма като пораснат. Статистиката сочи, че заболяването на кожата засяга между 10 и 20% от децата на възраст 5 – 15 години.
”Оказа се, че децата, които вземат пробиотици са предпазени от развитието на астма. Много сме обнадеждени от откритието си, защото астмата е един от сериозните проблеми на нашето съвремие”, казва проф. Гибсън, един от ръководителите на проучването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top