Search
Филтрирай по...

Пробиотиците – въпроси и отговори

Пробиотиците - въпроси и отговориТревожно увеличение на смъртоносния рак на кожата”, „Вирус инфектира 700 пътника”, „Драстично увеличение на стафилококовите инфекции, устойчиви на антибиотици”, „Рязко увеличение на туморите в мозъка”.

Заглавия на вестници, които са доста обезпокоителни. И за всичко е виновна слабата имунна система. За жалост не е добре известен фактът, че 70% от имунната система се намира в храносмилателния тракт. Без добре функционираща имунна система ние сме податливи на болести, причинени от микроби (бактерии, вируси, паразити и гъбички). Всеки път, когато микробите успеят да влязат в тялото ни, имунната система ги преследва и унищожава. Именно имунната система трябва да ни защити от болести, които започват да се развиват в нас – от единични клетки (рак) или от разнородни причинители (алергии и автоимунни заболявания).

Лесно е да се досетим, че ако храносмилателният тракт не е в добро здравословно състояние, организмът също не може да е в перфектно здраве.

Слабата и уязвима имунна система не трябва да бъде причина за тревога. Напротив – тя трябва да е причина за действие! В едно от изданията на „Попитай доктора” ще видим полезна информация за наскоро открития лактоферин и за изключително мощните пробиотици.

A.: Какво представляват лактоферинът и пробиотиците?

B.: Когато видим произхода на думата лактоферин, става ясно как той влияе на организма. Името му произлиза от латинските думи „lacto”, което означава мляко и „ferrin”, което означава желязо или иначе казано – млечен протеин, който се свързва с желязото. Думата пробиотик също ни подсказва – “pro” означава „за” и “bios” значи „живот” – тоест пробиотик буквално означава „за живота”.

А.: Бактериите ли причиняват болестите?

В.: Всички бактерии (има поне един милион вида!) са едноклетъчни организми, които живеят в големи групи, наречени колонии. Някои бактерии, например стрептококовите, са добре познати с вредното си действие. Това са бактерии, които причиняват импетиго, ревматична треска и болезнени инфекции на гърлото. По-голямата част от бактериите обаче са безобидни за хората, а някои дори са изключително полезни. Това са Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium longum, and Bifidobacterium lactis.

А.: Какво правят полезните бактерии?

В.: Има стотици, ако не и хиляди начини, по които полезните бактерии помагат на хората. Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium longum действат подобно на учители в училище. Голяма част от деня им преминава в това да се уверят, че е направено всичко възможно колониите от полезни бактерии в чревния тракт да бъдат силни, устойчиви и балансирани. Те „отмиват” болестотворните бактерии, които живеят в колониите и позволяват на полезните бактерии да процъфтяват. Освен това те предотвратяват диарията, която е често срещана при приема на антибиотици, предписани при инфекции и значително намаляват риска от диария по време на път. Проучванията сочат, че Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium longum могат да ограничат симптомите на настинка и в лабораторни условия могат да намалят размера на туморните образувания.

При проучване за влиянието на пробиотиците при хората на здрави доброволци на възраст между 63 и 84 години се дават Bifidobacterium lactis бактерии. Изследователите всяка седмица взимали кръвни проби и наблюдавали белите кръвни клетки, имунните клетки, които се борят с инфекциите. Те открили, че след като участниците са приели бифидобактерии, броят на белите кръвни клетки значително се увеличил. В последствие стигнали до извода, че добавките с бифидобактерии подсилват значително имунната система при възрастните хора.

А.: Ако лактоферинът е „млечно желязо”, може ли да си го набавяме от млякото?

В.: Ще трябва да изпиете огромни количества мляко. В кравето мляко има само ограничени количества лактоферин. Кърмата е по-добър източник на лактоферин. Тя съдържа около 125 мг в половин чаша. Човешката коластра е много богата на лактоферин – 875 мг в половин чаша.

Коластрата съдържа мощни бели кръвни клетки, които разрушават микробите в стомаха на бебето и изпращат послания за мобилизиране на имунната система на новороденото. Освен това коластрата съдържа биохимични вещества, които предотвратяват преминаването на вредни клетки от чревната стена в тялото на бебето и помага на полезния микроб Lactobacillus bifidus да изгради колонии в чревния тракт. Коластрата е богата и на лактоферин.

Лактоферинът се среща и в други телесни течности, включително сълзите, носния секрет, слюнката, бронхиалния секрет, храносмилателните сокове, вагиналния секрет и семенната течност. На пръв поглед може да не видите връзката между тези секрети, но те имат една обща характеристика –постоянно са изложени на действието на вредните микроби.

А.: Лактоферинът предпазва ли от вредни микроби?

В.: Да! Лактоферинът има уникален афинитет към желязото, което му позволява да се свързва с хранителните вещества. Интересно е, че много видове патогени се нуждаят от богата на желязо среда, за да се размножават. Лактоферинът ограничава достъпа до желязото за бактериите, като позволява само на полезните бактерии да се развиват. Лактоферинът е достатъчно впечатляващ сам по себе си, но в комбинация с определени видове полезни бактерии, лактобацилите и бифидобактериите, той може още по-мощно да подсили имунната система.

А.: Как точно лактоферинът и пробиотиците подсилват имунната система?

В.: Човешкото тяло е изключително привлекателно за болестотворните микроби. Те се крият под ноктите, промъкват се между зъбите и живеят в косата. Нашето тяло осигурява топлина, тъмнина, влага и защита – най-добрите условия, при които могат да виреят. Бактериите обичат да живеят в пространствата между клетките, защото те им осигуряват защитена среда за бърз растеж.

За да оцелеят, да се чувстват добре и да причиняват инфекции, вирусите трябва да навлязат в клетките. Други микроби, например паразитите, могат да живеят или в клетките (като маларията) или извън клетките (като острицата, която причинява ентеробиоза).

Когато се приемат заедно, лактоферинът и пробиотиците имат синергичен ефект върху имунната система.

Латоферинът, L. acidophilus и B. longum действат заедно, за да:

  • предотвратят хронично възпаление;
  • дадат сигнал на белите кръвни клетки (основните клетки, които се борят с болестите), когато в тялото навлязат опасни микроби;
  • пречат на вирусите да се прикрепят към клетките, като предотвратят инфекции като херпес, полиомиелит и хепатит;
  • ограничат разпространението на ракови клетки;
  • ограничат разпространението на микроби, като ограничават достъпа им до желязо;
  • премахнат причиняващите болести бактерии, които живеят в чревния тракт;

А.: Как мога да закупя най-добрия лактоферин?

В.: Добавките с лактоферин и пробиотици трябва да бъдат защитени от околната среда. Уверете се, че не са били изложени на въздух, светлина, или влага. Освен това пробиотичните бактерии и лактоферинът трябва да са защитени от храносмилателните сокове и ензимите в стомаха. Изследвания на този проблем довели до изобретяването на уникална защитна технология, която предпазва както пробиотиците, така и лактоферина.

Скорошен лабораторен анализ сравнява степента на оцеляване на петте най-продавани марки пробиотични добавки. Пробиотичните добавки били поставени за два часа в среда, подобна на стомашните сокове с pH 1.2 (със същата киселинност като стомашния сок). Въпреки че всичките пет добавки обещавали, че 100% от техните бактерии ще оцелеят, получените резултати значително се отличавали от това. Една от марките имала 6% ниво на оцеляване на бактериите, две от марките имали 5% ниво на оцеляване и само 3% от обещаните бактерии оцелели при четвъртата марка. При петата марка обаче тази, която използвала уникалната защитна технология, 99% от бактериите оцелели при киселинния тест.

Подобен тест бил проведен със защитена и незащитена добавка с лактоферин. Подобно на устойчивите на стомашни сокове пробиотици, добавката с лактоферин, която използвала уникалната защитна технология, била много по-добра от незащитената форма. Проучването открило, че защитеният лактоферин бил 167 пъти по-ефективен от незащитената форма.

Не забравяйте да прочетете етикета! Опитайте се да определите каква защитна технология използва производителят. Реномираните производители на добавки гарантират, че бактериите и лактоферинът запазват своята ефективност в храносмилателния тракт.

Ревита Ви препоръчва:

Примадофилус, 63 mg

Примадофилус кидс, 80 mg

Перли Ацидофилус

Перли IC (интенз)

Перли YB (ферментационен баланс)

Перли WINTER + (зимен сезон)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top