Search
Филтрирай по...

Пролет млада и красива

пролет

И ето я отново – Пролетта! Пролетта в очите – пролетта в душите, пролетта в полята – пролетта в сърцата!

Идва млада и красива и ни приканва да я последваме, да се погрижим за себе си, да се отърсим от зимните навици и да заживеем в ритъма на пролетта.

Да живеем в ритъма на природата е може би най-важния урок за човечеството,  за всеки от нас. Живеейки в Ритъма, живеем в хармония със себе си и сме щастливи! Лечебните сили на вселената работят за нас, когато сме в нейния ритъм. Душата ни укрепва и израства, когато сме в нейния ритъм.

Ритъм на вселената, ритъм на душата, ритъм на сърцето, ритъм на живота – нашият Ритъм!

Какво да направим за себе си, за да излезем от зимния ритъм?

 Ако сутрин ни е трудно да се събудим и не ни се става, лежейки в леглото можем да

направим Ушас мудра (Дворец на Венера; Настъпване на деня; Началото на всички добри неща)

ушас мудра

Хармонизира ендокринната система, стимулира сексуалността, съзидателността, творческите процеси.Подкрепя новото, подпомага разграждането на старото. Дарява свежест, настроение, нови импулси, вътрешна хармония. Осигурява бодрост.
Изпълнение – пръстите се преплитат пред сърцето, слънчевия сплит или под пъпа. Палецът на едната ръка лежи между палеца и показалеца на другата ръка. Веднъж дневно 5-15 минути, най-добре сутрин, за разсънване.

прана мудра

 

Или Прана мудра – изпълнява се с двете ръце – показалците и средните пръсти са изправени, останалите пръсти се събират в едно. При натискане с палеца върху ноктите на безименния и кутрето се активират и балансират двете мозъчни полукълба, което ободрява и активизира.

 

 

За по-добър ефект двете мудри се изпълняват в комплекс с Гиан мудра на първо място

гиан мудра

и Атманджали /длани, събрани пред сърцето или челото/      в края.

атманджали

Прочтете още за двете мудри в статията Хипохондрик ли съм?

Следва масаж  на:

  • Челото – намерете края на челото, където костите са вдлъбнати и започнете да правите кръгови движения нагоре и навън, в радиус около 1 см, като се движите бавно с двата пръста първо към средата на челото, а след това обратно. Повтаря се 4 пъти. Ако мястото е чувствително, това се дължи на натрупаните токсини.
  • Врата – масажира се зоната, където започва да расте косата – от средата към двете уши и обратно. След това четирите пръста на лявата и дясна ръка се поставят от двете страни на средната линия на шийния отдел на гръбначния стълб и с натиск се издърпват встрани.

рейки

  • Ушите  – масажират се едно след друго двете уши. Започва се от горната част на ухото и се продължава надолу, като ушните миди се притискат между палеца, показалеца и средния пръст колкото се може по-силно. Повтаря се 4 пъти. След това ушните миди се разтъркват енергично с двете длани. След няколко минути лицето и тялото се загряват, ободрявате се.
  • Крайните фаланги на пръстите на ръцете/където са ноктите/ – притискат се една след друга отгоре и отдолу с палеца и показалеца на другата ръка, а след това странично.

Ставаме, изпиваме чаша топла вода и разтърсваме цялото тяло, като се повдигаме на пръсти и рязко отпускаме стъпалата.

Физзарядка – петминутно разкършване на тялото, познато на всички от ученическите години.

 

рейки

По – големите ентусиасти могат да завършат с Петимата тибетци.

рейки

Може да намерите цялото описание на упражненията в статията Рейки и контрол на телесното тегло.

Още първия ден ще усетим приповдигнато настроение, свобода в общуването, по-голяма работоспособност, по-малко умора.   Ако постоянстваме, бодрото настроение и жизненост ще ни съпътстват всеки ден от нашата нова, творческа пролет.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top