Search
Филтрирай по...

Професор от Виена откри мощно лекарство срещу рак

Професор Бернхард Кеплер, декан на химическия факултет във Виенския университет, е открил и разработил съвместно с Медицинския университет във Виена ново лекарство, което потиска развитието на злокачествени тумори, обяви КОМПРЕС София, Бюро за връзки с Община Виена.

Кеплер е ръководител на международния проект “Транслиращи изследвания в раковата терапия” и от години работи над създаването на противотуморни лекарства. Новото средство NKP-1339 беше вече успешно тествано и върху пациенти с метастази. Медикаментът потиска развитието на туморите и освен това се понася много добре от пациентите. Досега са познати много малко европейски антитуморни лекарства, които дават толкова многообещаващи резултати, съобщава КОМПРЕС София, Бюро за връзки с Община Виена.

NKP-1339 е първото лекарство срещу рак на рутениева основа. Медикаментът се вкарва директно в туморната клетка чрез протеина трансферин. В тумора той се активира и води до програмирана клетъчна смърт (апоптоза). В същото време се спира развитието на протеина GBR78, който е отговорен за резистентността на многобройни видове тумори. Резултатите от тестовете върху пациенти потвърждават клиничните изпитания, според които медикаментът действа успешно и селективно върху различни видове тумори.  Предстои втората фаза на изпитанията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top