Search
Филтрирай по...

Процеси на хранене и храносмилателна система

Процеси на хранене и храносмилателна системаЗдравето на всеки от нас е пряко свързано със здравето на храносмилателната ни система. От голямо значение е по колко пъти на ден се храним,  с какво се храним и как храната се усвоява от организма. Различните етапи на усвояване могат да се сравнят с малка фабрика, която отделя различно количество енергия за всички различни хранителни елементи – мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, вода и др. Във всеки етап на храносмилането се отделят ферменти, които разтварят, разграждат и извличат полезни вещества за организма.

 

Какво представлява процеса на храносмилане и как работи той?

 

Ферментите са много важна част от храносмилателния процес в организма. Първите ферменти, с които храната има досег, са тези от устната кухина. След което се включват и ферментите от стомаха, задстомашната жлеза и червата. От тяхната пълноценна работа зависи това дали клетките ще се нахранят добре или не. В ситуации на стрес ферментите понижават своята активност и може да се наблюдават процеси на застояване, гниене и разлагане на храната, които са предпоставки за диария и други възпалителни процеси, в следствие на които токсичните вещества попадат директно в кръвта.

На храносмилателната система са й нужни от 12 до 24 часа да се отърве от токсините. Ако този процес се наруши, отпадъците се отлагат по стените на червата. Преяждането нарушава правилните процеси на храносмилане и води до затлъстяване и различни заболявания на храносмилателната система. Ето защо е задължително да се спазват някои съвети, подпомагащи пълноценното храносмилане:

Приемайте свежи плодове и вода между храненията. Консумирайте пълнозърнест и ръжен хляб, умерени количества червено вино и хранителни добавки. Не прекалявайте с яйцата, сирената и другите животински продукти. Избягвайте колбасите и мазните меса, сладкарските изделия и белия хляб. Намалете колкото е възможно кафето, концентрирания алкохол и цигарите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top