Какво представлява процеса на храносмилане и как работи той?
Ферментите са много важна част от храносмилателния процес в организма. Първите ферменти, с които храната има досег, са тези от устната кухина. След което се включват и ферментите от стомаха, задстомашната жлеза и червата. От тяхната пълноценна работа зависи това дали клетките ще се нахранят добре или не. В ситуации на стрес ферментите понижават своята активност и може да се наблюдават процеси на застояване, гниене и разлагане на храната, които са предпоставки за диария и други възпалителни процеси, в следствие на които токсичните вещества попадат директно в кръвта.
На храносмилателната система са й нужни от 12 до 24 часа да се отърве от токсините. Ако този процес се наруши, отпадъците се отлагат по стените на червата. Преяждането нарушава правилните процеси на храносмилане и води до затлъстяване и различни заболявания на храносмилателната система. Ето защо е задължително да се спазват някои съвети, подпомагащи пълноценното храносмилане:
Приемайте свежи плодове и вода между храненията. Консумирайте пълнозърнест и ръжен хляб, умерени количества червено вино и хранителни добавки. Не прекалявайте с яйцата, сирената и другите животински продукти. Избягвайте колбасите и мазните меса, сладкарските изделия и белия хляб. Намалете колкото е възможно кафето, концентрирания алкохол и цигарите.
Коментари (0)
Нов коментар