Search
Филтрирай по...

Пчелен мед

Пчелен медМедът е безценен хранителен продукт, който пчелите извличат и преработват от сладкия нектар, който се отделя от цветовете на растенията. Сладостта на  този удивителен елексир на природата се дължи на естествени захари, от които голямо количество са монозахаридите глюкоза, фруктоза и дизахаридът малтоза. Освен това медът е богат на различни ензими, минерали като цинк, желязо, калий, фосфор, магнезий, селен, мед и манган, тиамин (вит. В1), рибофлавин (вит. В2), ниацин (вит. В3),  витамин С, етерични, смолисти вещества и някои аминокиселини. По отношение на цвета, вкуса и състава съществуват повече от 300 различни вида мед.

Невероятната полза от меда е позната още в древността. Бил е използван както като храна, даваща сила и енергия, така и като лек за много заболявания. Медът повишава издържливостта и намалява мускулната умора при активно спортуващите. Неговите натуралните плодови захари играят важна роля за предотвратяване на умората по време на усилени тренировки. Глюкозата от меда се усвоява бързо и незабавно повишава мускулната сила. Преди представления  професионалните певци обикновено взимат мед за „омекотяване” на гърлото. Известно е, че за разлика от другите сладки продукти, медът не влияе на нивото на кръвната захар. Освен незаменимите си вкусови качества, медът има невероятно силно антисептично, антиоксидантно и прочистващо действие. Той се използва за борба с различни инфекции и намалява възпалението на тъканите. Притежава силно изразено антикарциногенно и противотуморно действие.

Използва се като ефикасно лечебно средство от домашната аптека за:

● засилване на имунитета;

● гъбични инфекции (включително и млечница);

● различни вирусни и бактериални инфекции;

● при рани и изгаряния (абсорбира влагата и  ги предпазва от инфекция);

● намаляване отока и болката;

● премахва махмурлука и другите неприятни усещания след прием на по-голямо количество алкохол, тъй като ускорява окисляването на алкохола от черния дроб;

● храносмилателни проблеми от различен характер като диария, гастрит, стомашна язва, гастроентерити и колити;

● различни форми на артрит;

● подобряване на метаболитните процеси в организма;

● „изчистването” на организма от отпадъчните продукти.

Медът е не само чудодеен лечебен, но и разкрасяващ природен продукт. Тъй като оказва благотворен ефект върху кожата и косата, той влиза в състава на редица козметични продукти като кремове, шампоани и балсами.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top