Обичате пържени картофи, пържени кюфтета и пържени чушки… но се страхувате, че честата им консумация увеличават сериозно риска от инфаркт и инсулт. Не се притеснявайте! Испански учени откриха, че храните, приготвяни в по-здравословни масла (като зехтин, например), не повишават риска от сърдечни проблеми и преждевременна смърт. Изследователите проследили живота на 40 000 мъже и жени в продължение на 11 години. Всеки месец доброволците попълвали въпросници, в които отбелязвали храните, които консумират и начина им на приготвяне. През три месеца те се подлагали и на кръвни и други тестове, които определяли състоянието на сърцето и сърдечно-съдовата система. „Установихме, че пържените храни не са толкова вредни, колкото досега се смяташе. Всичко зависи от начина им на приготвяне. Но все трябва да се отбележи, че този вид хранене не влияе негативно върху сърдечно-съдовата система само, ако човек се придържа повече към средиземноморската диета. Т.е. приемайте повече Омега-3, наблягайте на пълнозърнестия хляб и не забравяйте ресвератрола – в червеното вино или отделно като хранителна добавка”, казва ръководителят на проучването проф. Пилар Геало-Кастилон. „Има голяма разлика между испанската и американската вечеря. Ако обичате пърженото, но не искате да ви покоси инфаркт, пригответе си ястията у дома. Използвайте повече зехтин, прибавете зеленчуци приготвени на пара, забравете за майонезата. Зехтинът е богат на антиоксиданти, които могат да предпазят сърцето. Налейте си чаша червено вино и се наслаждавайте”, допълва професорът.
Досега се знаеше, че консумацията на пържени храни повишава холестерола, кръвното налягане и е в основата на инфаркта и инсулта.
Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "ОК" вие се съгласявате с използването на бисквитки.Съгласен съмПолитика за поверителност