Search
Филтрирай по...

Пътят на таблетката

 

Пътят на таблетката„Готово – подейства!” – са първите радостни отзвуци след приемане на хапче за глава или корем и то даде резултат. Не ни интересува как е подействало – важно е да отшуми болката. За тези, които не ги интересува как действат таблетките, сега е времето да спрат да четат тази статия. За любопитните – малко по-надолу.

Години наред за избягване от болката са се използвали отвари и билки. В средата на XIX век се започва пресоването на прахове в таблетки за постигане на по-голяма точност в дозировката и по-дълъг срок на годност.

Какво става с таблетката, след като се погълне? Първо тя минава през хранопровода, стомаха и тънкото черво. През този дълъг път таблетката се бори с ферментите, които искат да унищожат всички непознати на организма вещества. След като се разтвори в стомаха, таблетката преминава през черния дроб и чак тогава достига до болното място, което трябва да излекува. След черния дроб, тя прониква през стените на кръвоносните съдове, преминава през междуклетъчното пространство и стига до болните клетки.

Защо ефересцентните таблетки са толкова популярни?

 

Ефересцентните таблетки се използват, за да се избегне задържането в стомаха и да се достигне по-бързо до тънките черва. Всички таблетки трябва да са филмирани, за да издържат на натиска на стомашния сок, понеже средата в стомаха е изключително агресивна. След стомаха таблетката отива в червата, където кръвоносната мрежа е по-гъста и именно там се абсорбират повечето лечебни вещества.

Ролята на черния дроб

Защитните функции на черния дроб, които елиминират отровните вещества, се явяват сериозно препятствие пред таблетките. Всяко лекарство  представлява товар за черния дроб. Той е химическата лаборатория на организма и се отнася крайно недружелюбно към чуждите химически вещества. Много рядко някое вещество може да премине през чернодробните ферменти и да остане непроменено. Затова преди да приемете каквато и да е таблетка, помислете добре дали се нуждаете от нея и дали няма да навредите на черния си дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top