Search
Филтрирай по...

Разделно хранене

Разделно храненеОсновният принцип на разделното хранене се състои в това, че при съставяне на дневното меню е необходимо да се взима предвид съвместимостта на отделните продукти, с цел осигуряване на по-добро храносмилане. Препоръчва се консумацията на екологично чисти свежи зеленчуци и ограничаване приема на консервирани продукти от всички видове и рафинирани сладки храни, преминали през промишлена преработка (захар, бонбони, сладки напитки и др.). Кулинарната обработка на свежите растителни продукти трябва да бъде щадяща, за да се запазят максимално техните полезни свойства. Спазването на тези правила ще нормализира киселинно-алкалния баланс в организма и ще създаде условия за нормално функциониране на стомаха.

Привържениците на разделното хранене смятат, че попадането на несъвместими продукти в стомаха, може да затрудни тяхното усвояване. Лошо смляната храна, от своя страна, не напуска организма и се натрупва в него под формата на мазнини и шлаки. Според теорията за разделното хранене за пълноценното разграждане на протеините е необходима киселинна среда, а за разграждането на въглехидратите – алкална. Тоест условията, необходими за смилането на отделните видове храни, коренно се различават.

При едновременно консумиране на храни, съдържащи протеини и въглехидрати, част от хранителните вещества се усвояват по-лошо. Така изядената „на гладно” ябълка напуска стомаха до 15-20 минути, а консумираната след прием на месо се усвоява значително по-бавно и води до процеси на гниене и ферментация. В резултат хранителните вещества попадат в долните отдели на храносмилателния тракт лошо преработени, а това на свой ред води до отлагане на мазнини и повишено натоварване върху панкреаса.

Примерно дневно меню:

 • Закуска – плодове, плодова салата, сирене, сметана, хляб от трици с кашкавал или извара.
 • Обяд – препоръчително е да се готви с продукти, богати на протеини. Традиционните месни и рибни блюда трябва да се консумират без стандартната гарнитура от картофи. Основното ястие може да се допълни с голяма порция салата. За десерт могат да се консумират несладки сортове плодове.
 • Вечерята трябва да се приготвя от продукти, богати на въглехидрати. Това могат да бъдат картофи, макарони със сирене, моркови и сладки плодове.

Съгласно принципа на разделното хранене, всички продукти се делят на няколко групи. Продуктите, които се отнасят към една и съща група, са напълно съвместими по между си.

Пъпешът не е съвместим с нито един друг продукт. Според правилата на разделното хранене между консумацията на несъвместими продукти трябва да има минимум 2 часа пауза.

Таблица за съвместимост на продуктите

“+” – добре; “0” – допустимо; “-” – лошо

ПРОДУКТИ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
1. Риба, месо + 0
2. Бобови култури 0 + + 0 + + 0
3. Масло, сметана 0 0 + + + + 0 0
4. Заквасена сметана + 0 0 + + 0 + + + 0 0
5. Растително  масло + 0 + + 0 + + +
6. Захар, сладки храни +
7. Хляб, картофи 0 + + + + + 0 0
8. Кисели плодове, домати + + + 0 + 0 0 + +
9. Сладки плодове, ошав 0 0 0 + 0 0 + 0
10. Зелени зеленчуци + + + + + + + + + + + + + +
11. Нишестени зеленчуци 0 + + + + + 0 0 + 0 + + 0 +
12. Мляко 0 0 0
13. Извара, кисело мляко + 0 + + + + +
14. Сирене, кашкавал 0 0 0 + + + + 0
15. Яйца 0 + 0
16. Орехи 0 + 0 + 0 + + + 0

 

Предимства на разделното хранене

Благодарение на бързото преминаване на съвместимите продукти през храносмилателната система в стомаха не протичат процеси на гниене и ферментация. Това редуцира отлагането на мазнини и токсични вещества в организма и води до чувствително понижаване на теглото.

Недостатъци на разделното хранене

Не всички лекари са съгласни, че разделното хранене е полезно за здравето. Според някои критици тази система представлява изкуствено нарушаване на нормалното храносмилане. От своята поява като биологически вид човекът винаги е приемал смесена храна, за преработването на която природата му е дала подходящ храносмилателен тракт. При продължително спазване на правилата на разделното хранене храносмилателните органи „ще се отучат” да се справят с някои видове смесени продукти. Това означава, че последователите на тази методика ще трябва да се откажат от някои традиционни ястия и деликатеси завинаги.

Разделното хранене предполага спазване на специален режим на хранене и изисква много силна воля. Въпреки че организмът получава всички необходими за нормалното му функциониране вещества, повечето хора изпитват постоянно чувство на глад.

2 thoughts on “Разделно хранене”

 1. здравейте. не може ли повечко рецепти.след раждането не мога да сваля и грам.отчаяна съм.някой имали примерно дневно меню за разделно хранене моля писете ми neri1986@abv.bg

  1. Здравейте,

   Прочетете повече за 90-дневната диета. Тя е на принципите на разделното хранене. Примерно меню и рецепти може да намерите в интернет.

   Хубав ден,

   Соня Атанасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top