Search
Филтрирай по...

Рибено масло с Омега 3

Рибено масло с Омега 3Рибеното масло с всичките му полезни свойства и качества за медицината е открито преди повече от 150 години от норвежкия фармацевт Петер Мелер. Още тогава рибеното масло станало ценена добавка от  норвежеците, която значително укрепвала здравето. Бързо се разчуло за действието му върху имунната система и започнало да става популярно и в другите страни.

Рибеното масло се получава от черен дроб на рибата треска, от акули и от подкожната тъкан на тюлени и китове. В зависимост от качествата на маслото, то се дели на медицинско, хранително, техническо и ветеринарно. Днес най-ценно е медицинското и ветеринарното рибено масло.

Рибеното масло от черен дроб на треска подпомага витамино-калциевия и форфорния обмен. В 1 грам рибено масло се съдържат от 350 до 1000 ME ретинол. Установено е, че рибеното масло повишава нивата на сеторонин (хормона на щастието) в организма и намалява отделянето на стресови хормони.

Рибеното масло не бива да се приема при:

  • алергични реакции,
  • повишено съдържание на калций и витамин D в кръвта,
  • наличие на камъни в жлъчката,
  • Хиперфункция на щотивидната жлеза.

Напоследък сме свидетели на все повече данни за замърсяване на моретата, което води до влошено качество и на рибеното масло. Поради тази причина в Англия вече е забранена употребата на рибено масло от деца до 5 години.

Приложението на рибеното масло е широко обхватно. Най-новата му функция е да се бори с депресията. Данни от изследвания в Университет в Токио показват, че при подрастващи, които ядат по-мазна риба, се намалява риска от депресия с 27% спрямо тези, които не приемат такава. Японкият учен Кентаро Мураками също прави изследване с 6 500 ученици на възраст между 12 и 15 години. ¼ от момчетата и 1/3 от момичетата имали първични симптоми на депресия. След редица изследвания екипът установил, че се стигнало до тези сиптоми именно поради намаления прием на риба и рибено масло.

Рибеното масло представлява изключителна помощ за мозъка, понеже мастните киселини Омега 3 играят важна роля за неговото развитие. Маслото стимулира растежа на невроните във фронталния лоб на мозъка.

Друго преимущество на рибеното масло е намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт при хората. Учени твърдят, че освен това то стимулира имунната система и спира развитието на автоимунни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Последни изследвания показват, че най-добрият начин за укрепването на здравето е комбинацията от Омега 3 и Омега 6 мастни киселини. Този баланс може да се постигне с добавяне на морска риба към менюта поне 2 пъти седмично или с приема на рибено или ленено масло във вид на хранителни добавки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top