Search
Филтрирай по...

Ролята на витамин С в борбата с рака

Аскорбиновата киселина е есенциална хранителна съставка, която често се приема като антиоксидант. В най-новото проучване на Американската Академия на Науките се установява, че във фармакологични концентрации тя действа като прооксидант, който води до цитотоксичност към много видове ракови клетки, без да засяга нормалните клетки. Опитите са проведени с мишки и показват, че ежедневният прием на малки количества аскорбинова киселина значително намалява развитието на туморните клетки в яйчниците, панкреаса, както и  на глиобластома.

Аскорбиновата киселина има дълга история при лечението на ракови заболявания. Интересът към нея достига връхната си точка преди около 30 години, когато официално били публикувани данните за нейното въздействие върху болните от рак. След това, обаче, били направени два експеримента, които не дали резултат и те били приети за окончателни от конвенционалната медицина. Оказва се, че при тези опити приложението на витамин С е било само орално, а за да се получи положителен ефект е необходимо и интравенозно прилагане на аскорбата.

Витамин С е важен микроелемент, който се използва като кофактор от множество биосинтетични ензими. Освен това той играе ролята на антиоксидант и повишената му консумация от храни и добавки може да подсигури доброто здраве. Изследванията на Американската Академия на Науките доказват, че фармакологични концентации от аскорбата може да предизвикат прооксидантна цитотоксичност при туморите.

Ксенографските опити показват, че парентералното прилагане на аскорбинова киселина значително намалява както големината на туморите, така и тяхното тегло с 41-53 %. Метастази също липсват при гризачите третирани с аскорбат. Това дава надежда, че подобен ефект може да се наблюдава и при хората, страдащи от някаква форма на рак. Получените резултати са изключително ценни и доказват, че аскорбиновата киселина е важна не само като хранително вещество, но и като лекарствено средство. Тя намалява размера на туморите, дори и при такива с агресивен растеж и с ограничени методи на лечение. Тези най-нови проучванията поставят началото на серия от експерименти, чрез който съвременната медицина се надява да открие лекарство срещу рака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top