Search
Филтрирай по...

Ролята на минералните вещества

Ролята на минералитеМинералните вещества съставят около 4% от масата на човешкото тяло. Основната част от тях е съсредоточена в костите, а останалата присъства във вид на разтвори в течните среди на организма. Минералните вещества се делят на микро- и макроелементи, като някои от тях са незаменими за човешкия организъм. Към незаменимите елементи се отнасят такива минерални вещества като калий, калций, магнезий, хлор, фосфор и сяра. Това са така наречените макроелементи, които участват в процесите на обмяна на веществата и осигуряват на всички органи и системи нормално функциониране.

Към микроелементите се отнасят веществата мед, хром, селен, молибден, манган, флуор и др. Потребността на организма от микроелементи е много ниска – обикновено тя съставя десети или стотни части от милиграма. Излишъкът от някои микроелементи в храната може да предизвика тежки отравяния, поради което тяхното съдържание в продуктите се ограничава със стандарти, а наличието на елементите олово и арсеник изобщо не се допуска.

Човешкият организъм постоянно губи минерални вещества. За поддържане на нормална жизнена дейност и правилно развитие на тялото те трябва ежедневно да бъдат възстановявани. Повечето минерални вещества постъпват в организма с храната, а малка част от тях се набавя през кожата и белите дробове. Недостигът или липсата на отделни елементи може да доведе до възникване на сериозни заболявания. Когато тези вещества не могат да бъдат набавени с помощта на храната, те могат да бъдат приемани под формата на хранителни добавки.

Дневна потребност на човешкия организъм от минерални вещества:

Макроелементи Микроелементи
Натрий – до 4-5 гр. Желязо – до 15 мг
Калий – до 5 гр. Цинк – 10 – 15 мг
Калций – до 1 гр. Манган – до 10 мг
Магнезий – 0,5 гр. Мед – 2 мг
Хлор – до 6 гр. Хром – 0,5 мг
Фосфор – до 1,5 гр. Селен – 0,5 мг
Сяра – 0,2 гр. Молибден – до 0,5 мг
Флуор – 0,5 мг
Кобалт – 0,1-0,2 мг
Йод – 0,1-0,2 мг

Ревита Ви препоръчва:

Калций § магнезий, 250 mg

Калций, магнезий и цинк, 255 mg

Калциев цитрат, 250 mg

Калциев комплекс, 500 mg

Калций § магнезий § витамин D, 250 mg

Корал калций, 805 mg

Хром, 200 mcg

GTM Хром, 200 mcg

Блад шугар, 378 mg

Мореплаватели/ мултивитамини и йод (тропик), 480 mg

Мореплаватели/ мултивитамини (череша), 480 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top