Search
Филтрирай по...

Светът на екзотичните плодове

 

Тропически изкушения

Тропическите плодове са едновременно вкусни и полезни и макар, че са характерни за така наречените „топли страни”, те са достъпни и за българския потребител. Научете какво представляват тези богати на витамини и минерали екзотични изкушения и защо са толкова полезни за вашето здраве.

Карамбола или „звезден плод”

Родината на този златистожълт плод с вкус, който комбинира тези на ябълката и сливата, е Югоизточна Азия. Карамболата съдържа около 40 калории и има много ниско съдържание на мазнини. Когато се нареже на напречни парченца, карамболата има форма на звезда (от там идва и второто и име). Карамболата няма нужда да се бели или чисти от костилки. Използва се за приготвяне на сладкиши, салати, и като декорация на пиле, свинско месо и рибни ястия. Тъй като съдържа оксалова киселина (вещество образуващо бъбречни камъни), хората, които страдат от бъбречни заболявания не трябва да консумират карамбола.

Киви

Кивито е вкусен и полезен, добре познат в България плод, с яйцевидна форма, мъхеста, кафява кора и сладко-кисела, зелена сърцевина. Кивито съдържа два пъти повече витамин С от портокала и е богат източник на калий и хранителни влакна. То може да се консумира прясно или под формата на плодов шейк или сок, а също така като съставка на салата или йогурт.

Акай

Тези малки, тъмни и кръгли плодове, приличащи на боровинки имат едновременно вкус на шоколад и диви горски плодове. Акай се използва предимно за приготвяне на сокове и здравословни напитки, но може да се изсуши и консумира с мюсли. Наричан „суперхрана”, този плод е богат източник на есенциални мастни киселини и антоцианини (полезни растителни пигменти, отговорни за лилавия му цвят).

Манго

Мангото е яйцевиден плод с голяма костилка по средата, чийто цвят варира между жълто, червено и зелено. Полезните му свойства се дължат на витамините, антиоксидантите, минералите и хранителните влакна, които съдържа. Този вкусен тропически плод може да се консумира свеж, замразен или изсушен и се използва при приготвянето както на сладки, така и на пикантни ястия.

Гуава

Сочна, сладка и същевременно леко кисела – на вкус гуавата напомня на ягода или круша. Тя е изключително полезен за здравето плод, който е богат източник на витамини А и С, хранителни влакна, калий и фосфор. В зависимост от вида, гуавата може да има бяла, жълта, розова или червена кора и светли семена, подходящи за ядене. Формата ѝ е кръгла или овална, а дължината ѝ обикновено варира между 5 и 10 сантиметра. Гуавата се използва за приготвяне на вкусни плодови сокове, конфитюри и десерти.

Маракуя

Маракуята е силно ароматен плод с яйцевидна форма, чийто вкус наподобява този на гуавата. Когато е узряла, маракуята е лилава, червена или жълта на цвят. Тя е богат източник на витамини А и С, калий и хранителни влакна. Един средно голям, узрял плод съдържа едва 15-20 калории. Маракуята може да се консумира както с кисело мляко, така и с пилешко или свинско месо и риба. Този вкусен, екзотичен плод се използва, също така за приготвяне на сокове, коктейли, десерти и сосове.

Папая

Папаята произхожда от Централна Америка. Тя има твърда кора и мека сърцевина със сладникав, сипкав вкус. Размерът на този сладък, крушовиден плод варира между 15 и 50 сантиметра. Папаята съдържа полезният за храносмилателната система ензим – папаин и е богат източник на калий, витамин С и фолати (форма на витамин В). Папаята може да се консумира прясна или приготвена като гарнитура към месни блюда.

Нар

Този типичен есенен плод е чудесно допълнение към празничната маса. Нарът е червен на цвят, пълен с малки сочни, рубинени семена и бяла мембрана между тях. Размерът на нара е приблизително колкото на голяма ябълка. Половин чаша семена от нар съдържа около 80 калории. Нарът се използва за приготвяне на сокове, плодови салати и вкусни десерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top