Search
Филтрирай по...

Семейните вечери – полезни за здравето

Семейните вечери – полезни за здраветоИскате детето ви да е здраво, с нормално тегло, жизнено и енергично? Няма по-лесно нещо от това – винаги вечеряйте заедно! Това показва проучване на американски учени, публикувано в специализираното списание “Педиатрия”. Изследователите от Университета в Илинойст (САЩ) анализирали 17 големи проучвания, свързани с детското хранене, затлъстяването и липсата на достатъчно енергия. Резултатите показали, че ако семейството се храни заедно поне 3 или 4 пъти седмично рискът от затлъстяване при децата пада със 17%. С над 20% намалява и опасността малчуганите да развият хранителни разстройства, които да ги преследват през целия живот. Учените са доказали още, че с цели 20% е по-малка вероятността семейството да се храни нездравословно и с 24% се увеличават шансовете на масата да присъстват повече фибри, плодове и зеленчуци. Това е повече от семейна вечеря, това е начин хората да хапват здравословно и да мислят повече за здравето си. Предишни проучвания сочат, че ако тийнейджърите и родителите им сядат на масата няколко пъти седмично, това подобрява комуникацията между тях, намалява стреса в семейството и създава дългосрочни хранителни навици. За съжаление много родители се оплакват, че нямат достатъчно време, за да съчетаят своя график и този на децата си за общи семейни вечеря. Предлагаме ви няколко лесни съвета.

Заедно на закуска
Авторите на изследването не посочват точно кое е здравословното хранене – закуската, обядът или вечерята. Ето защо ако вечер сте много заети, ангажирани с други дейности или уморени, за да приготвите ястие за цялото семейство, направете го сутрин. Закусете заедно като съчетаете фибри, белтъчини и плодове.
Планирайте предварително
Направете си точен план за седмицата и купете всички необходими продукти. Гответе рано сутрин или следобед за следващия ден. Така винаги ще има топло ястие, на което може да се насладите и децата ви няма да се приберат и да поръчат пица, само защото няма нищо друго в хладилника.
Замразявайте
Има ястия, които спокойно могат да се сготвят и да се замразят във фризера. Единственото, което трябва да направите след това е да включите печката и да ги стоплите. Потърсете подходящи рецепти в страта ви готварска книга или в Интернет.

За повече енергичност на цялото семейство – Ревита Ви препоръчва

Алайв мултивитамин, 1g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top