Search
Филтрирай по...

Симптоми при проблем с щитовидната жлеза

ХашимотоЩитовидната жлеза се намира в областта на шията, над адамовата ябълка, а големината й е колкото една пръстенна става. Нейното влияние върху функционирането на органите и системите в организма е огромно. Болестите на щитовидната жлеза съвсем не са за подценяване. Състоянието й се отразява върху обмяната на веществата, апетита, храносмилането, кръвообращението, косата, ноктите, кожата и др.

Огромна част от хората имат нарушени функции на щитовидната си жлеза, като жените страдат доста по-често, в сравнение с мъжете. 

Хормоните, които произвежда щитовидната жлеза, регулират метаболизма, температурата на тялото, сърдечната дейност и др. Двата хормона, които произвежда тя са Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин). Те съдействат за това енергията и храната да бъдат добре оползотворени от тялото.

Щитовидната жлеза играе значителна роля и за плодовитостта. При жените тя контролира продължителността и интензивността на месечния цикъл, оплодените яйцеклетки и овулацията. При мъжете щитовидната жлеза направлява способността на сперматозоидите и желанието.

Проблемите с щитовидната жлеза настъпват тогава, когато тя започне да произвежда твърде малко или твърде много хормони. При недостатъчност, липсващите хормони трябва да бъдат приемани допълнително – медикаментозно. Най-малкото защото ако това не се случи, след броени години пациентът би приличал старец, макар да не е на такава възраст. Причините за заболяванията на щитовидната жлеза са генетични или са следствие от автоимунна атака, бременност, стрес, хранителни дефицити, токсини в околоната среда и др.

Симптомите при понижена функция на щитовидната жлеза могат да бъдат запек, подпухване на клепачите и ръцете, суха кожа, чупливи нокти, окапване на косата, нелогично увеличаване на теглото, чести депресивни състояния. При завишена функция, причината най-често се крие в липсата на достатъчно йод. За производството на хормоните Т3 и Т4, щитовидната жлеза има нужда от йод, но ако ежедневното меню е бедно на този така важен компонент, намалява и производството на тези два хормона.

Симптомите при наличие на нарушени функции на щитовидната жлеза все пак са трудно разпознаваеми, тъй като повечето от тях влизат в графата на общите или не съвсем специфични оплаквания.

Жените трябва да бъдат особено внимателни при появата на някои от следните симптоми:

 •  Изтощение – непрекъснато усещане за умора и изтощение, дори в случаите когато сте се наспали много добре през нощта и след ставане сутрин. Това може да бъде признак за понижени функции на щитовидната жлеза. Интензивната и перманентна умора е един от основните признаци за проблем с щитовидната жлеза.
 • Често повтарящи се депресивни състояния – могат да бъдат показател за хипофункция на щитовидната жлеза. Специалистите смятат, че когато хормоните, които тя произвежда са твърде малко, се нарушава синтеза на серотонин в мозъка.
 •  Нервност и тревожност – тези състояния често са следствие от хиперактивност на щитовидната жлеза. Ако непрекъснато се чувствате „стегнати” и не можете да се отпуснете, вероятността да има нещо нередно във функционирането на щитовидната ви жлеза е огромна.
 •  Повишен апетит – може да бъде признак за хипертиреоидизъм. Когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, чувството на глад се увеличава. 
 •  Нарушени мозъчни функции – активната щитовидна жлеза води до значителни трудности в концентрацията, а понижената й активност – до непрекъснато забравяне и странна, обща обърканост. За съжаление в подобни стуации много жени над определена възраст свързват тези симптоми с менопаузата, смятайки че те просто ще отминат с времето.
 •  Понижено либидо – никакво или почти никакво желание за секс често може да означава понижена функционалност на щитовидната жлеза.
 •  Сърцебиене, прескачане на сърцето и неприятни усещания в сърдечната област – това също е често срещан показател за проблеми с щитовидната жлеза и по-конкретно – хипертиреоидизъм.
 •  Суха кожа – промяната в структурата на кожата и във външния й вид често са следствие на забавен метаболизъм, следствие от хипотиреоидизъм. Липсата на достатъчно влага в кожата й се отразява веднага, същото се отнася и за състоянието на ноктите.
 • Проблеми с храносмилането, запек и диария – хората с хипотиреоидизъм често се оплакват от запек. Това често се дължи на забавянето на храносмилателните процеси, следствие на проблемите с щитовидната жлеза. Слабата перисталтика е един от най-често срещаните симптоми при наличие на хипотиреоидизъм. Диарията понякога може да показва, че щитовидната жлеза функционира прекомерно активно.
 •  Промени в менструалния цикъл –  ако месечният ви цикъл изведнъж е станал по-дълъг от обикновено, а кръвотечението е станало доста обилно, хормоните на щитовидната жлеза са недостатъчно. Хипертиреоидизмът от друга страна, съкращава дните на месечния ви цикъл, като заедно с това кръвотечението е доста слабо.
 •  Неприятни усещания в крайниците или мускулите – внезапните изтръпвания, сковаността, болките в ръцете, краката и дори  стъпалата, могат да бъдат следствие на хипотиреоидизъм. Когато щитовидната жлеза произвежда твърде малко хормони се нарушават функциите и на нервите, които изпращат сигнали от мозъка и гръбначния стълб през тялото. Резултатът –  необяснимо изтръпване, скованост, внезапни болки.
 •  Високо кръвно налягане – хората с нарушени функции на щитовидната си жлеза са изложени на много по-голям риск от развитие на хипертония,  в сравнение с останалите. Хипертониците често страдат и от проблеми с щитовидната жлеза.
 •  Непрекъснато ви е студено – понижената функция на щитовидната жлеза предизвиква клетките да изгарят по-малко енергия, което пък от своя страна означава и по-малко топлина.
 •  Промени в гласа – дрезгавост, усещане за бучка в гърлото и подобни симптоми често могат да бъдат признак за заболявания на щитовидната жлеза.
 •  Промени в съня – непрекъснатата нужда от сън често е симптом на хипотиреоидизъм. Мудната щитовидна жлеза може да забави редица телесни функции, което, разбира се, се отразява и на желанието ни за сън. При проблеми със заспиването  може да става въпрос за хипетиреоидизъм. Следствие от това, не след дълго се появяват сърцебиене и/или усещане за тревожност, което може да бъде от различен характер.
 •  Напълняване – покачването на теглото, което не е следствие от злоупотреба с храна, е една много основателна причина да си направите изследвания на щитовидната жлеза. Внезапната и значителна загуба на тегло също може да означава, че нещо с щитовидната ви жлеза не е наред.
 •  Окапване и изтъняване на косата, което не е обвързано със сезоните и не е следствие от хранителен дефицит.
 • Проблеми със забременяването – щитовидната жлеза е определящ за зачеването фактор. Трудностите, свързани със зачеването често биват свързвани с проблемите с щитовидната жлеза, които нарушават процесите на овулация и плодовитостта.
 •  Висок холестерол – наличието на високи нива на липопротеините с ниска плътност (LDL холестерол), които не са повлияни от начин на хранене и липса на активност, почти винаги са следствие от нарушена функция на щитовидната жлеза.

Терапия

Природните продукти, които Ви препоръчваме по-долу, се прилагат индивидуално, според изявените симптоми и протичане на болестта.

Хиперфункция

Няма хранителни добавки, които пряко да понижават функцията на щитовидната жлеза, както медикаментите  – те предизвикват химическа блокада на синтеза на щитовидни хормони. Тук хранителните добавки се прилагат с цел предпазване и намаляване на страничните ефекти от повишената функция на жлезата.

/Кверцетин комплекс с биофлавоноиди 466 mg /С гроздово семе, куркума и коензим Q10/ – продукт с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Добър регулатор и протектор на нервната и сърдечно-съдовата, които обикно страдат от повишеното количество на щитовидните хормони.

Хипофункция:

Thyro Vantage HT™ Тироидна подкрепа 436 mg – натурален препарат в подкрепа нормалната функциия на щитовидната жлеза. Облекчава симптомите при субклиничен хипотиреоидизъм. Комбинира едни от най-важните за щитовидната дейност минерали (мед, манган, йод, селен), аминокиселината Л-тирозин, пантотенова киселина (витамин В5), плюс екстракти от ашваганда и гугул.

Действие на ключовите съставки в Thyro Vantage HT™:

 

 • L-тирозин – аминокиселина, необходима за синтеза на тироксин /хормон на щитовидната жлеза/
 • Ашваганда – мощен адаптоген – поддържа баланса във физиологичните процеси, подкрепя функцията на ендокринната система, вкл. щитовидната жлеза – стимулира синтеза на хормон Т4/тироксин/.
 • Селен (L-селенометионин) – микроелемент, който е от огромно значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Необходим е за превръщането на хормона тироксин / T4/ в по-активната му форма – T3 (трийодотиронин). Участва в обезвреждането на свободните радикали и предпазва клетките от оксидативен стрес.
 • Смола от гугул. Добива се от кората и клоните на дървото гугул, което расте в Индия. Смолата съдържа 1% етерично масло, богато на монотерпеноиди, сесквитерпени, гугулстетроли и др. Гугулстеролите имат най-важна роля за функциите на щитовидната жлеза, поради което екстрактът в продукта е станзартизиран именно върху тях. Установено е, че Z-гугулстеронът увеличава усвояването на йода от щитовидната жлеза и засилва активността на тиреоидните ензими пероксидаза и протеаза. 

1 thought on “Симптоми при проблем с щитовидната жлеза”

 1. Цвети

  Много хубава статия , но за съжаление относно този вид заболяване всичко в българското здравеопазване свършва до едно изследване и нищо повече . Ако е завишена функцията те пращат под ножа , но при занижена обикновенно те пращат на всякакви други изследвания или ти изписват да пиеш Селен за успокояване на нервите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top