Search
Филтрирай по...

Смъртността от инсулт в България е заплашително висока

Смъртността от инсулт в България е заплашително високаПо повод Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври Министерството на здравеопазването публикува на сайта си тревожна информация. Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно ≈ 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35311 случая са с мозъчен инсулт. От регистрираните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с различна степен на инвалидност, която при 10 % от тях е тежка и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

Всеки шест секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт, затова мотото на кампанията на Световната организация за инсулти „Един от шест” означава спазването на шест прости правила:

1. Оценка на собствените рискови фактори и тяхното коригиране: високо артериално налягане, захарен диабет и висок холестерол

2. Редовни физически упражнения

3. Избягване на наднормено тегло чрез спазване на здравословна диета

4. Намаляване консумацията на алкохол

5. Избягване на тютюнопушенето

6. Обучение на населението за това, кои са първите белези на мозъчен инсулт и какви мерки трябва да бъдат взети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top