Search
Филтрирай по...

Спортът пази от диабет

Спортът предпазват от диабетНаднорменото тегло е един от основните рискови фактори за развитието на коварния диабет. Проучване, проведено в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (САЩ) показа още, че големината на мускулите също са от огромно значение. „Колкото повече мускули има човек, толкова по-малка е опасността от развитието на метаболитни промени, които водят до диабет”, казва д-р Дейвид Гефън, ръководител на тестовете. “Нашето изследване установи, че освен намалението на тегло, от значение е и спортът, при който се изгражда мускулна маса. Най-добрият начин човек да се предпази от захарна болест е като съчетава диетата и спорта”, обяснява специалистът. Резултатите сочат още, че големината на мускулите на човек имат много по-голямо значение от отколкото индексът на телесна маса (ИТМ) или обиколката на талията.
Изследователите провели тестове с 13 600 души с различен ИТМ и мускулна маса. Оказало се, че опасността от диабет при доброволците с по-големи мускули е минимална. „Факт е, че телесното тегло е предпоставка за появата на диабета. Сега обаче установихме, че спортът също има своя принос. Ако човек увеличи мускулната си маса с 10%, това намалява риска от захарна болест с около 15%”, обяснява д-р Гефън.

2 thoughts on “Спортът пази от диабет”

 1. За съжаление здравната и двигателна култура на българина не е на висота. Има хора, които си влачат диабета, без да си направят труда да идат на лекар. А после – млад човек, пък получил внезапно инфаркт. Ами то е от нелекувания, или нелекувания правилно диабет.

  1. Мая Ковачева

   Здравейте, Ина!
   Напълно сте права и не сме големи любители на спорта. Все пак той трябва да се възпитава още в детството.
   Ако имате някакво предложение за сътрудничество между двата сайта, ние сме насреща.

   Лек и успешен ден
   Мая Ковачева
   http://www.revita.bg
   Ревита ООД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top