×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Дълголетие


Една стара индийска поговорка гласи, че да се предпазиш от болестта е по-добре, отколкото да се лекуваш. Хубаво би било ако и ние, съвременните хора, успявахме да се придържаме към тази „златна максима“. За съжаление, улисани в забързаното си ежедневие често пренебрегваме грижата за себе си, което неминуемо се отразява на здравето.

 

Начинът на хранене е един от факторите, чието значение за здравето е фундаментално – от това какво слагаме всеки ден в устата си зависи работата на всички органи и системи в тялото. Диетата трябва да бъде разнообразна, да включва качествени продукти и да осигурява оптималния набор хранителни вещества, нужни за сърдечно-съдовата и нервната система, мозъка, зрението, костите и ставите, хормоналния баланс. 

В условията на съвременния начин на живот обаче, стриктното придържане към такъв режим се оказва доста трудоемко. Ето защо е препоръчително диетата да се комбинира с качествени хранителни добавки, осигуряващи нутриентите, които най-често са дефицитни в храната.

В тази статия Ви предлагаме списък с едни от най-ценните природни продукти за профилактика и защита от различни болести. В зависимост от индивидуалното си състояние, можете да включите в режима си онези от тях, които са ви необходими към настоящия момент.

 

За остротата на зрението

  • Лутеин – каротеноид, който подобрява зрителната функция и осигурява мощна защита срещу макулна дегенерация – заболяване, развиващо се с напредване на възрастта, под въздействие на генетични фактори и / или при прекомерна употреба на електронни устройства без необходимата защита. Приемът на лутеин трябва да бъде не по-малко от 20 mg на ден.
  • Зеаксантин – подобно на лутеина, този каротеноид е концентриран в областта на ретината и лещите. Намалява риска от катаракта и макулна дегенерация. Предпазва очите от окислителни увреждания и въздействието на ултравиолетовите лъчи. Препоръчва се да се приема в комбинация с лутеин.
  • Черна боровинка – екстрактът от плодчетата подобрява нощното виждане, благодарение на съдържащите се в тях антоцианини - мощни антиоксиданти с противовъзпалителен и защитаващ от окислително увреждане ефект. Препоръчителният дневен прием може да бъде между 120 и 500 mg или повече.
  • Омега-3 полиненаситени мастни киселини – двете основни мастни киселини, полезни за очите са EPA и DHA. Един от най-пълноценните им източници е рибеното масло. Помагат срещу синдром на сухото око, често срещан при ежедневна работа с компютър и също така намаляват риска от отслабване на зрението и ослепяване с напредване на възрастта. Препоръчителната доза, подходяща за целта е между 2000 и 3000 mg дневно.

 

За здраво сърце и чисти, еластични кръвоносни съдове

  • Ацетил-L-карнитин – тази аминокиселина подпомага процеса по транспортиране на мазнините в митохондриите, където те се изгарят за енергия. Полезен е срещу различни видове аритмия. Препоръчителната доза е 500 mg дневно.
  • Рибоза – представлява органично съединение, което се произвежда естествено в тялото от храната. Съставлява ДНК и РНК, и е необходима за редица процеси. Приемът й под формата на хранителна добавка е полезен срещу стенокардия (гръдна жаба), инфаркт и сърдечен порок. Проучване, проведено върху пациенти със сърдечен порок, които приемали 5 mg рибоза дневно в продължение на 3 седмици, показва, че помпената функция на сърцето, жизнеността и общото качество на живот значително се подобрили при всички участници. При плацебо групата не се наблюдавало никакво подобрение. Препоръчителната доза рибоза е между 1000 до 2000 mg дневно.
  • Коензим Q10 – витаминоподобно съединение, което нормализира систолното и диастолното налягане, и може да намали нуждата от някои лекарства срещу високо кръвно налягане. Препоръчителната доза е 300 mg дневно.
  • Ферментирал червен ориз – действа подобно на статините – медикаментите за понижаване на холестерола, но за разлика от тях не предизвиква нежелани ефекти. Препоръчва се приемът на 1200 mg екстракт от ферментирал червен ориз дневно. За още по-добри резултати, може да се комбинира със 100 mg коензим Q10.
  • Аргинин – аминокиселина, която отпуска кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане и подпомага превенцията на стенокардия. Препоръчва се приемът на 500 mg дневно.
  • Растителни стероли – срещат се в много растения и основната им полза е, че понижават холестерола. Изследванията показват, че приемът на 2 mg растителни стероли дневно намаляват нивата на „лошия холестерол“ (LDL) с 8 до 14%.

 

За остър ум и по-добра памет

  • Фосфатидилсерин (PS) – фосфолипид, част от клетъчните мембрани, който подобрява пропускливостта на невроналните мембрани за невромедиатори като ацетилхолин и допамин. Дефицитът му може да причини както леко отслабване на паметта, така и форми на деменция като болест на Алцхаймер. Препоръчва се прием на 300 mg фосфатидилсерин дневно.
  • Ацетил-L-карнитин – благодарение на естественото си съдоразширяващо действие, потиска умствената умора, стимулира мисловните процеси и намалява риска от инсулт.
  • Коензим Q10 – мозъчната тъкан има особено голяма нужда от този мощен антиоксидант. Приемът му осигурява защита срещу окислително увреждане на невроните и намалява риска от болестта на Алцхаймер. В случая, подходящата дозировка е между 30 и 100 mg дневно.

 

За здравето на храносмилателната система

  • Пробиотици – тези полезни, жизнеспособни бактерии са едни от най-широко използваните естествени средства за възстановяване на чревната флора при свръхрастеж на патогени в червата. Суплементирането с тях по време и малко след лечение с антибиотици, е задължително за поддържане баланса между „добри“ и „лоши“ бактерии.
  • Храносмилателни ензими – спомагат за разграждане на протеините, въглехидратите и мазнините от храната. Храносмилателните ензими потискат активността на чревните бактерии, които предизвикват инфекции и възпаление.
  • Фибри – познати са още като влакнини и баластни вещества. Съдържат се в редица растителни храни и осигуряват широк спектър ползи – нормализират изхождането при запек, очистват дебелото черво и намаляват риска от злокачествени заболявания на колона, осигуряват перфектна среда за растежа на добрите пробиотични бактерии в червата, понижават нивата на кръвната захар и холестерола.

 

За укрепване на нервната система и увеличаване на енергията

  • Златен корен – билка, известна от хилядолетия с адаптогенните си антистрес и тонизиращи свойства. Спомага за преодоляване на физическата и умствената умора. Потиска нервното напрежение. Намалява безпокойството и е особено полезна при тревожни разстройства. Препоръчителната доза е 450 – 500 mg дневно.
  • Рибоза – изключителен стимулатор на клетъчната енергия със силно общоукрепващо и оздравяващо действие. В конкретния случай се препоръчва комбинирането на 10000 mg рибоза на прах със сок или храна в продължение на 3 седмици. След това се приемат по 5 mg два пъти дневно като поддържаща доза.
  • Женшен – екстрактът от тази древна билка помага при физическо изтощение, мускулна умора и слабост, понижена работоспособност. Особено подходящ за хора, занимаващи се с тежък физически труд или практикуващите интензивен спорт. Естествен афродизиак, който стимулира сексуалната активност при понижено либидо. Препоръчителната доза варира между 100 и 200 mg дневно.
  • Витамин В-комплекс – витамините от група В играят жизненоважна роля за поддържане оптималните нива на енергия. Недостигът на витамините от Б групата е често срещан, особено при системен прием на алкохол или хроничен стрес. В комплекс може да се приема самостоятелно или в комбинация с други витамини.
  • Карнитин – подпомага преноса на мазнини към митохондриите, където те се преобразуват в енергия. Препоръчва се приема на 500 mg дневно.
  • Зелени храни – спирулина, хлорела и други водорасли и растения са висококонцентрирани източници на Омега-3 мастни киселини, фибри, витамини и минерали, антиоксиданти и други нутриенти, които осигуряват много енергия. Може да се използват след тежко боледуване с цел бързото захранване на организма с ценни хранителни вещества, чието набавяне чрез диетата би отнело повече време. Зелените храни на прах обикновено се консумират в комбинация с различни напитки и смутита.
  • Убиквинол – представлява супер бионалична форма на коензим Q10, която след прием много бързо преминава в системното кръвообращение и се използва за енергийните нужди на митохондриите. Убиквинолът има редица приложения, но е особено ефективен за възстановяване на жизнеността при синдром на хроничната умора. Препоръчителната доза е 50 до 200 mg дневно.

 

За здрави кости и стави

  • Глюкозамин сулфат – естествено химично съединение, което присъства в течността около ставите. Подпомага изграждането и възстановяването ставните хрущяли. Силно ефективен е за профилактика и подпомагаща терапия на остеоартрит. Препоръчителната доза е 1500 mg дневно.
  • Хондроитин сулфат – представлява глюкозаминогликан, ключов компонент на сухожилията и ставите. Често се предлага в продукти в комбинация с глюкозамин. Предотвратява разрушаването на ставния хрущял при остеоартрит. Препоръчителната доза е 800 mg дневно.
  • MSM (Метилсулфонилметан) – източник на сяра, която е играе важна роля за нормалното функциониране на ставите. Изследванията показват, че МСМ облекчава възпалението и предпазва ставния хрущял от разрушаване. Препоръчителната доза е 1200 mg дневно.
  • Витамин К – предпазва от загуба на костна тъкан като „насочва“ калция към костите и предотвратява натрупването му в кръвоносните съдове. Благодарение на този „двоен ефект“, рискът от калцификация на кръвоносните съдове значително намалява. Установено е, че приемът на калций при дефицит на витамин К в диетата, предполага рискове за сърдечно-съдовото здраве. Приемът на витамин К и особено – бионаличната му форма – витамин К2 (менахинон-7) е особено подходящ при напреднала възраст, в периода на менопауза, когато рискът от остеопороза се увеличава, както и при сърдечно-съдови заболявания, засягащи кръвоносните съдове.  

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.