Search
Филтрирай по...

Съвременните жени раждат по-дълго

Съвременните жени раждат по-бавноПрез XXI-ви век жените раждат по-дълго, отколкото преди 50 години. Това се казва в доклад на Националния институт по обществено здраве в Ню Йорк (САЩ). Учените са убедени, че раждането днес протича по-дълго и в някои случаи е дори по-болезнено. Те анализирали здравните картони на 140 000 родилки на различна възраст.
От началото на 1960 години раждането е протичало с близо 2 ½  часа по-кратко, отколкото днес. Изследователите изучили подробно данните, свързани с първия и най-болезнен етап от процеса (т.е. преди жената да започне да напъва). При жените, които имат второ или трето дете, раждането продължава „само” с 2 часа повече, отколкото е било при техните майки.
Бебетата през последните години се раждат и средно с 5 дни преди термина и по-редки са случаите на преносване. Според учените интересен е и фактът, че съвременните майки и техните деца са доста по-дебели, отколкото е било преди 50-60 години. Съвременните бременни дами са със средно 7-8 килограма по-тежки. Малчуганите също се раждат с тегло над нормата. Все по-чести са случаите на новородено над 4 кг. Изследователите отчитат и тенденция жените да раждат все по-късно. Средната възраст на първескините през 1960  е била 20-21 години, а днес тя е 25- 26 години. „Факт е, че раждането продължава по-дълго, по-опасно е и по-болезнено за по-възрастните жени”, обяснява водещият изследването д-р Катрин Лаугон. „В миналото едва 4% от жените са прибягвали до болкоуспокояващи медикаменти, докато днес цифрите скачат почти на 50%. Съвременната жена иска, настоява и търси епидурална упойка”, допълва тя. Все по-често се използва и хормонът окситоцин (благодарение, на който се предизвиква раждане). В средата на миналия век лекарите са го прилагали само при 12% от родилките, докато днес при близо 35%. Добрата новина обаче е, че медиците вече почти не прибягват до епизиотомия, форцепс или вакуум, за да извадят бебето. „Надявам се тази тенденция за по-продължително раждане да не се задържи. В противен случай нашите деца може би ще раждат с дни”, опасява се д-р Лаугон.

За щастлива бременност Ревита Ви препоръчва

Фолиева киселина 400 mcg

Витамин С – Алайв, 500 mg

Неуроминс ДХК, 100 mg

Неуроминс ДХК, 200 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top