Search
Филтрирай по...

Тайната на сънищата

Тайната на сънищатаФакт е, че ако сънувате нещо прекрасно, се събуждате с усмивка и целият ви ден може да протече така. Ако пък имате кошмари, се чудите защо сте такъв песимист и виждате всичко в черни краски. Къде се крият тайните на нощта? Всеки мечтае да разгадае напълно сънищата си и да разбере тяхното значение. Какво всъщност представляват те и как се пораждат? “Хората, които казват, че са напълно наясно със сънищата, лъжат”, казва д-р Ернест Хартман, професор по психиатрия в Ню Йоркския университет (САЩ). Идеята, че сънищата ни показват всяко наше безсъзнателно желания или тревога прониква в западната култура и играе огромна роля в психотерапията. Тази теория обаче не може да се докаже напълно.
В действителност известни учени и хора на изкуството са споделяли, че техните сънища често са разкривали проблеми, с които са се сблъсквали в будно състояние, или пък са били вдъхновение за творбите им. Сред тях са известни химици, писатели и режисьори от IX, XX и XXI век.
Има два вида проблеми, които най-често решаваме на сън, казват специалистите. При едните човек получава визуално-пространствено просветление за това, което го измъчва. Така най-често художникът вижда картината, която иска на нарисува. Докато спим ние може да попаднем реално в съня като в триизмерен филм. Другият вид сънища най-често ни дават отговор на  въпрос, който ни терзае. Това са сънищата, свързани с мечтите, които всеки има. Изследователи са установили, че областите на мозъка, които отговарят за емоциите са  особено активни докато сънуваме. Това обяснява и факта защо, когато се събудим след кошмар всичко ни изглежда толкова реално.
”Мислите ли докато спите или мозъкът ви просто изключва? Много хора се питат това. Ние направихме изследване, което отговори на тези въпроси”, казва д-р Джеймс Барет от Кралския университет в Лондон (Великобритания). Той накарал половината от студентите си, които имат някакъв проблем да го визуализират и да го опишат на хартия преди да си легнат. Другата половина трябвало да гледа телевизия или да се забавлява с приятели. На сутринта 38% от студентите, които визуализирали проблема си сънували решение за него. “Явно докато спим мозъкът ни работи на пълни обороти и ни дава решенията, които търсим”, казва д-р Барет. Според него процентът би бил по-висок, ако до леглата студентите са оставили предмети, свързани с проблема, над който са мислили. “Ако сте художник, сложете бялото платно в близост, ако пък сте композитор – китара”, обяснява д-р Барет. Това увеличава шансовете да намерите решение на проблемите, които ви мъчат. Факт обаче е, че човек може да намери отговор докато спи, но при събуждането да го забрави. Ето защо е важно да имате лист и химикалка до леглото и да записвате всичко, което сте сънували. Диктофонът също ще свърши работа.

За добър сън Ревита Ви препоръчва

Izi Night, 252 mg

Жълт кантарион, 420 mg

Спокойна нощ, 440 mg

Добро настроение, 471 mg

Дамиана (лист), 400 mg

Маточина (лист), 490 mg

Глог (плод), 510 mg

Валериана (корен), 530 mg

Валериана, 525 mg

Мелатонин, 2.5 mg

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top